המשכורות נשארו במקום, אבל הכל מסביב מתייקר והאינפלציה לא עוצרת: משכר הדירה והדלק ועד הקפה, המספרה והחוגים לילדים – הכסף שלנו רק קונה פחות ופחות. האם בכל זאת אפשר לחסוך כמה אלפי שקלים בחודש? ברור שכן
חוה טרטנר ומלי סנדלר-בקר
מרגישים שהכל יקר לכם? אתם לא לבד. ישראל, שתמיד היתה מקום יקר לחיות בו, הולכת ונעשית יקרה עוד יותר. כשרוב המוצרים מיובאים ואין תחרות רבה בתחומים מרכזיים במשק – גם כאן הצרכנים מגלים שהכסף שלהם פשוט לא מספיק כדי לסגור את החודש.
סביר להניח שאתם כבר מכירים את העקרונות הבסיסיים לצמצום הוצאות, כמו תכנון תקציב שנתי, חודשי, שבועי ואפילו יומי; מעקב צמוד אחרי כל הוצאה והוצאה, כולל הקטנות ביותר; מעבר לתשלום במזומן או כרטיסי אשראי עם חיוב מיידי ועוד. אך בכתבה הזו, המטרה היא להתחיל לחסוך כאן ועכשיו, עם טיפים קונקרטיים שתוכלו ליישם עוד היום – ולשלם פחות. אולי אפילו הרבה פחות.
1. לעבור לרכב היברידי
מכוניות חשמליות היו אמורות להיות הבשורה הגדולה שתצמצם משמעותית את פליטת המזהמים לאטמוספירה של כדור הארץ, בנסיעה חלקה ושקטה. אך כרגע הן עדיין מוגבלות למדי בטווח הנסיעה, ודורשות הטענות תכופות בתחנות ייעודיות או באמצעות הקמת תחנת טעינה בבית, מה שרבים לא יכולים לעשות.
מכונית היברידית מציעה שילוב בין מנוע חשמלי למנוע בעירה פנימית – כך שבחלק מהזמן הרכב לא שורף דלק כלל. כך אפשר להגיע לחיסכון עצום של בין 30% ל-80% מעלות הדלק החודשית, בהתאם למרחקי הנסיעה ואופי הנסיעות שלכם.
היקף החיסכון המשוער: 2,000-500 שקלים בחודש.
2. לצמצם את עמלות הבנק
על כל פעולה שאתם מבצעים בבנק, הוא גובה עמלה, גם אם עשיתם אותה לגמרי לבד באתר או באפליקציה, ללא מעורבות של אחד מעובדי הבנק. העמלות הללו הן בין מקורות הרווח הגדולים ביותר של הבנקים, ועוזרת לכך העובדה שרובנו מתייחסים אליהן כאל גזירת גורל.
אך האמת היא שאפשר להתמקח על העמלות, ואפילו לבטל אותן לגמרי. היכנסו לאתר או לאפליקציה של חשבון הבנק שלכם, וחפשו את סעיף "תעודת הזהות הבנקאית". שם תוכלו לראות מה גובה העמלות שאתם משלמים – ולפנות לבנק (אפשר גם בצ'אט) כדי לבקש הנחה או אפילו ביטול שלהן.
היקף החיסכון המשוער: עשרות שקלים בחודש.
3. קנו במרקטפלייס של פייסבוק
במקום לקנות מוצרים חדשים בחנויות, השתמשו במרקטפלייס של פייסבוק כדי למצוא מוצרים יד שנייה במצב טוב, לפעמים אפילו חדשים לחלוטין – ובמחירים מאוד משתלמים. זה יכול להיות כל דבר מרהיטים ועד בגדים, כלי נגינה, טאבלטים, מחשבים ניידים, מכשירי חשמל ואביזרים לבית. תוכלו למצוא את הדרוש לכם במחירים נמוכים משמעותית לעומת מוצרים חדשים, לפעמים כמעט בחינם.
היקף החיסכון המשוער: 500-100 שקלים בחודש.
4. להכין קפה בבית
אחד הפינוקים הקטנים שכמעט כולנו מרשים לעצמנו פה ושם הוא כוס קפה, ואולי גם מאפה, בבית קפה ליד הבית, ליד המשרד או בדרך בין שניהם. פתיחה מעוררת ואופטימית ליום העבודה.
אבל כשהכל מתייקר, גם ההרגל הקטן הזה כבר עולה לנו הרבה כסף – ומצטבר לפחות לכמה עשרות שקלים בשבוע. אפשר להכין את כוס הקפה לדרך במכונת האספרסו הביתית, לצד עוגייה או שתיים במקום מאפה יקר. כדי לחסוך הרבה יותר, נסו לעבור מקפסולות האספרסו היוקרתיות לנס קפה רגיל, ממש כמו פעם.
היקף החיסכון המשוער: 600-100 שקלים בחודש.
5. לעבור מחוג יקר לאימון עצמי
חוגים זה חשוב, אבל זהו גם אחד הסעיפים היקרים בתקציב המשפחתי. לנגן בפסנתר, ללמוד שפה נוספת, ציור, יוגה, כדורסל או רכיבה קבוצתית באופניים – כל חוג כזה עולה כמה מאות שקלים לחודש, וכשמדובר במפגשים 1:1 עם מאמן או מדריך, המחיר יכול להגיע ל-200 שקל ויותר למפגש בודד.
אבל היום, ובמיוחד אחרי משבר הקורונה, יש שפע זמין של אפליקציות, סרטוני יוטיוב וקורסים אונליין (גם בעברית), לכל דבר שתרצו ללמוד: מנגינה ביוקלילי דרך כל שפת תכנות אפשרית, מלאכות יד כמו תפירה ונגרות, אימוני כוח, יוגה ופילאטיס. במקום חוג כדורסל לילד, תארגנו קבוצה למשחק שבועי עם חברים במגרש, ואם אתם מעדיפים אופניים – צאו לרכיבות משפחתיות בסופי שבוע.
היקף החיסכון המשוער: לפחות 200 שקלים לחודש לכל חוג.
6. ביטול מנויים ששכחתם שהם קיימים
זוכרים את המנוי החינמי שעשיתם לאפל טיווי ומאז פשוט המשכתם לשלם עליו בלי להיכנס לאפליקציה אפילו פעם אחת? ומה עם המנוי לדואולינגו שנרשמתם אליו כדי ללמוד ספרדית אבל בקושי הגעתם לשיעור 3?
מנויים לשירותים ומוצרים שאתם כבר לא משתמשים בהם יכולים להצטבר ולהיות הוצאה משמעותית מבלי לשים לב. בדקו את באופן קבוע את רשימת האפליקציות שאתם משלמים עליהן ואת כרטיסי האשראי שלכם וביטלו מנויים שאינכם משתמשים בהם, כמו חדרי כושר, מגזינים שאין לכם באמת זמן לקרוא, שירותי סטרימינג או מנויים לאפליקציות בתשלום. סריקה תקופתית של המנויים יכולה לחסוך עשרות עד מאות שקלים בחודש.
היקף החיסכון המשוער: 300-50 שקלים בחודש.
7. לחסוך בשירותי קוסמטיקה ויופי
קוסמטיקאית פעם בחודש, צביעת שיער במספרה כל כמה שבועות, טיפולי מניקור ופדיקור קבועים – כל אלה הם הוצאות שיכולות להסתכם גם ב-1,000 שקל לחודש ויותר. את כל הטיפולים הללו ניתן לבצע לבד בבית עם תכשירים לשימוש עצמי, בלי חיפוש חניה ובלי המתנה בתור תוך דפדוף במגזינים משנת 1995.
היקף החיסכון המשוער: 1,000-200 שקלים בחודש.
8. להפוך את הבית לקולנוע
אחת החוויות המשפחתיות (או הזוגיות) האהובות ביותר היא יציאה לקולנוע – בלי לדלג כמובן על דלי פופקורן ענק. אבל החוויה הזו מגיעה עם תג מחיר מפוקפק: כרטיס בודד עולה יותר מ-40 שקל, ועם הפופקורן והשתייה המחיר לאדם מגיע בקלות ל-100 שקלים לבילוי, או 500 שקל למשפחה עם 3 ילדים.
מאז פרוץ הקורונה, כמעט כל סרט חדש המוקרן כיום בקולנוע, קיים גם באחת מפלטפורמות הסטרימינג, כמו אפל או דיסני פלוס – שם ניתן לשכור אותו בעלות של פחות מ-20 שקלים ל-48 שעות, או לרכוש אותו תמורת כמה עשרות שקלים. זה הזמן להודיע למשפחה שהערב נשארים בבית, להכניס את הפופקורן למיקרו ולצפות בסרט בלי הפרעות, בלי שידרכו לכם על הרגליים ובלי פרסומות שישטפו לכם את המוח כדי שתבזבזו עוד ועוד כסף.
היקף החיסכון המשוער: כ-500 שקלים בחודש.
9. לתקן במקום לקנות חדש
לפני שאתם ממהרים לקנות מכשיר חשמלי, מעיל או תיק חדש, בדקו האם ניתן לתקן את הישן. שירותי תיקון מקומיים של מעבדת תיקונים, טכנאי או מתפרה יכולים להחזיר את המכשירים, הנעליים והתיקים שלכם לחיים במינימום עלות. תיקונים קטנים כמו תיקון מסך לאייפד שבור, החלפת סוללה לדייסון או תיקון רוכסן – יכולים להאריך את חיי המוצר ולהקטין את ההוצאה על מוצרים חדשים.
היקף החיסכון המשוער: 500-100 שקלים בחודש.
10. לבשל יותר בבית
לאכול בחוץ או להזמין הביתה וולט באופן קבוע, יכולים להיות הוצאה משמעותית – שאצל משפחות מסוימות מגיעה לאלפי שקלים בחודש. עבור משפחה, מחיר ארוחה כזו מגיע בקלות ל-500-400 שקלים.
לעומת זאת, בישול ארוחה בבית עולה לא יותר מכמה עשרות שקלים לארוחה למשפחה שלמה, מאפשר לכם לשלוט במרכיבים ובכמויות – ובדרך כלל גם יהיה בריא יותר. פסטה, אורז, קוסקוס, עדשים, פתיתים או צ'יפס בתנור – כל אלה מצרכים זולים וקלים מאוד להכנה, בשילוב מנת חלבון וירקות בכל ארוחה. נסו לתכנן תפריט שבועי ולקנות את כל המרכיבים מראש, כך שתוכלו להכין ארוחות מגוונות ומזינות במינימום עלות.
היקף החיסכון המשוער: 2,000-300 שקלים בחודש.
11. שימוש בנורות חסכוניות באנרגיה
נורות חסכוניות באנרגיה כמו נורות LED יכולות לחסוך משמעותית בהוצאות החשמל. הן צורכות פחות חשמל ומחזיקות מעמד זמן רב יותר מנורות רגילות. אם תעברו לשימוש בנורות חסכוניות בכל הבית, תוכלו לראות הפחתה משמעותית בחשבונות החשמל שלכם לאורך זמן. מעבר לכך, נורות אלה גם פחות מחממות את הסביבה, מה שיכול להקטין את הצורך בשימוש במזגן בקיץ.
היקף החיסכון המשוער: 150-50 שקלים בחודש.
12. קנו יותר אריזות חיסכון
כשמדובר במוצרי מזון וחומרי ניקוי, רכישה באריזות חיסכון גדולות יכולה לחסוך הרבה מאוד כסף בטווח הארוך. מחירים לאריזות גדולות או אריזות מילוי נמוכים יותר מאשר לאריזות קטנות: רכישה של אריזת מילוי לנוזל ניקוי חלונות נמוך יותר מהבקבוק עצמו, אורז, אבקת מרק, סוכר ומלח – גם הם מגיעים באריזות מילוי חסכוניות במקום בקופסאות פלסטיק מעוצבות, וניתן לאחסן אותם לאורך זמן.
היקף החיסכון המשוער: 200-50 שקלים בחודש.
13. ותרו על העוזרת
גם ככה אתם מסדרים את הבית לפני שהיא מגיעה, בחצי מהפעמים היא בכלל מבריזה ברגע האחרון, וכשהיא מגיעה – הבית נקי (בערך) רק באותו היום. וכל זה, במאות שקלים לכל יום עבודה ועלות כוללת שלפעמים מגיעה לאלפי שקלים בחודש.
תתחילו בחלוקה של המטלות בין בני הבית, ותגדירו אם אתם מעדיפים להקדיש זמן שבועי לניקיון הבית בעצמכם, או לנקות משהו קטן ופשוט בכל יום. אחד מבני הבית יכול להיות אחראי על ניקיון אבק יום בשבוע, אחד אחראי על שטיפה, ואם כל אחד יקפיד להכניס את הכלים ישר למדיח ולא לכיור ולהפעיל ברגע שהוא מלא – תהיו בטוחים שהמטבח יישאר נקי רוב הזמן.
היקף החיסכון המשוער: 2,000-300 שקלים בחודש.
14. הוזילו חבילות תקשורת
שוק התקשורת בישראל הוא אחד התחומים שבו ניתן לחסוך כסף בצורה משמעותית. השוו מחירים בין הספקים והתמקחו על המחירים של חבילות האינטרנט, הטלוויזיה והטלפון שלכם. ספקים רבים מציעים הנחות משמעותיות ללקוחות חדשים או לשימור לקוחות קיימים. מעבר לספק זול יותר או התאמת החבילה לצרכים שלכם יכולים לחסוך לכם מאות שקלים בשנה.
היקף החיסכון המשוער: 200-50 שקלים בחודש.
15. עברו לרב-פעמי
המעבר לשימוש במוצרים רב-פעמיים במקום חד-פעמיים יכול לחסוך כסף רב ולהיות ידידותי לסביבה. מעבר ממגבוני ניקוי לשימוש במטליות בד שניתן לכבס ולהשתמש בהן שוב ושוב, או למשל שימוש בתחתוני מחזור במקום רכישה חודשית של פדים או טמפונים, יכולים להקטין את הצורך ברכישה חוזרת ונשנית של מוצרים חד פעמיים. השימוש במוצרים רב-פעמיים מפחית את כמות הפסולת שאתם מייצרים ותורם גם לשמירה על הסביבה.
היקף החיסכון המשוער: 100-20 שקלים בחודש.
16. גדלו עשבי תיבול בעציצים
כשכל אריזה עולה בין 5 ל-10 שקלים, חשבתם כמה כסף אתם מוציאים בחודש על בזיליקום, נענע, פטרוזיליה או כוסברה? גידול של עשבי תיבול בבית הוא דרך נהדרת לחסוך כסף וליהנות ממוצרים טריים ובריאים שנקטפו באותו רגע.
עשבי תיבול הם בדרך כלל צמחים קלים מאוד לגידול, כך שתוכלו לגדל מגוון רחב של עשבי תיבול באדניות או בעציצים במרפסת או במטבח ולהשתמש תמיד בעשבי תיבול טריים במנות שלכם.
היקף החיסכון המשוער: 100-20 שקלים בחודש.