
סיטיזן אימפקט: שירה רדובן, ד"ר דגנית בידרמן-שלו וינון ברוש
סיטיזן אימפקט, סטארט-אפ ישראלי, הצליח לגרום לבינה מלאכותית לספק ליווי פיננסי ותעסוקתי למשפחות, שעוזרים להן להיחלץ מהבור: "זה כמו יועץ פיננסי אישי – אבל הוא יכול לטפל באלפי לקוחות בו זמנית, וללוות אותם בכל רגע". בימים אלה החברה מגייסת משקיעים, החל מ-25 אלף דולר
בשיתוף Together השקעות
זה קורה לא רק בישראל: האינפלציה עולה, אי הוודאות גוברת, חברות הייטק יוצאות לפיטורים המוניים – והמצב הפיננסי של משקי בית רבים מידרדר והולך, עד כי הם מתקשים לעמוד בהתחייבויות הכלכליות שלהם.
אלא שסטארט-אפ ישראלי שואף לשנות את המצב עבור משקי הבית וגם עבור הבנקים והמוסדות הפיננסיים, כדי למנוע הפסדים וחובות אבודים: סיטיזן אימפקט פיתחה פלטפורמה טכנולוגית מהפכנית המבוססת על בינה מלאכותית, ומאפשרת למוסדות פיננסיים לזהות סיכונים מראש ולבנות תוכניות הבראה מותאמות אישית לכל משק בית.
החברה מגייסת כעת משקיעים בישראל, באמצעות מועדון האנג'לים של חברת Together השקעות בסכומים של החל מ-25 אלף דולר, תמורת ניירות ערך של החברה.
שיפור מהיר במצב הפיננסי
"הגישה כיום היא לנסות להעריך סיכונים לפני שנותנים הלוואה, אבל זו רק סטטיסטיקה – אי אפשר לדעת מה באמת יקרה למי שלוקח חוב. גם מי שעובד בהייטק ומרוויח המון כסף, יכול להיות מפוטר מחר ולחפש עבודה במשך שנה", אומרת ד"ר דגנית בידרמן-שלו, מייסדת ומנכ"לית סיטיזן אימפקט.
כדי להדגים את האפקטיביות של המערכת שפיתח הסטארט-אפ, ד"ר בידרמן-שלו מספרת על משפחה בת שבע נפשות שהופנתה אל החברה, לאחר שלא אושרה לה הלוואה מקרן עוגן. "המשפחה הגיעה במצב קשה: זוג הורים וחמישה ילדים, אחד מהם עם צרכים מיוחדים. האם היתה מחוץ למעגל העבודה כמה שנים עקב טראומה ממושכת, האב שירת במילואים ללא שכר קבוע, והמשפחה סחבה שמונה הלוואות פעילות עם החזר חודשי של 12,400 שקל וגירעון חודשי של 23,700 שקל", היא נזכרת.
"המערכת שלנו התחילה לפעול מיד, בכל המישורים במקביל. בהיבט החוב, מספר ההלוואות ירד משמונה לחמש, וההחזר החודשי ירד מ-12,400 שקל ל-4,400 שקל. האם קיבלה אימון אישי והכנה לחזרה לעבודה, עם יעוץ תעסוקתי מותאם; האב קיבל הכוונה לשדרוג תעסוקתי; והמשפחה נמצאת בתהליך מתקדם למימוש זכויות מול ביטוח לאומי, ואפילו פתחה בהכנה לרכישת נכס ראשון משלה".

מביאים משפחות לצמיחה כלכלית
לא מדובר רק בסיפור של משפחה אחת: בפרויקט של סיטיזן אימפקט בשיתוף רשות החדשנות והרשות לניירות ערך בקרב מסורבי אשראי, הנתונים היו מרשימים: רוב המשתתפים חווה צמיחה מרשימה בהכנסות ועבר ממצב של גירעון ליתרת זכות, והרוב המוחלט של המשתתפים סווג ככאלה שיכולים לקבל אשראי חדש או שאינם נזקקים לו עוד. "המערכת יודעת לזהות בדיוק איך לפרק את הבעיה לחלקים ולבנות מסלול מדויק להבראה, כך שהיא מתאימה למגוון רחב של משפחות וסיטואציות", מסבירה ד"ר בידרמן-שלו.
לדבריה, "ברגע שיש חוב שלא מוחזר, המוסדות הפיננסיים עובדים קשה כדי לראות את הכסף חזרה ולא תמיד מצליחים. במקום רק להגיב לסיטואציה, פיתחנו גישה אקטיבית שמלווה את משק הבית בכל ההיבטים, מהפיננסי ועד הרגשי ומיצוי הזכויות, וכל זאת בעזרת בינה מלאכותית – שחוסכת עלויות ומאפשרת טיפול באלפי משקי בית ויותר בו זמנית, בלי להגדיל משאבים. כך החברה מאפשרת למוסדות הפיננסיים לצמצם חובות אבודים ולהגדיל הכנסות, וחשוב לא פחות – עוזרת למשפחות לעלות על הדרך לצמיחה ושגשוג".
מהאקדמיה לעולם האמיתי
ד"ר דגנית בידרמן-שלו, מייסדת ומנכ"לית החברה, הגיעה לעולם הפינטק עם ניסיון של יותר משני עשורים בפיתוח מודלים ליציאה ממעגל העוני וחיזוק חוסן פיננסי. המודלים שיצרה יושמו בשטח בליווי ארגונים ממשלתיים, פיננסיים ופילנתרופיים, והובילו לתוצאות: גידול בהכנסות, יציאה מגירעון והרחבת הנגישות לאשראי. ואולם, אומרת ד"ר בידרמן-שלו, "הפתרונות לא היו מהירים, נגישים, סקיילביליים ויעילים כלכלית. כדי לייצר שינוי אמיתי בקנה מידה – צריך להפוך את הידע שנצבר לטכנולוגיה חכמה, נגישה ואוטומטית".
כך עלה הרעיון לתרגם את הידע הרב שצברה לפלטפורמה טכנולוגית חכמה ונגישה. ד"ר בידרמן-שלו חברה אל ינון ברוש, מומחה לפיתוח מערכות קבלת החלטות מבוססות דאטה, שהקים את הטכנולוגיות במכון המחקר של מכבי ומוריס קאן. כיום, החדשנות שהביאה סיטיזן אימפקט לשוק מסייעת לבנקים, חברות אשראי וגופים אחרים לצמצם עלויות, להגדיל את שווי הלקוחות – ולשפר את החזרי החוב בפועל.

"רובוט" פיננסי מחליף יועצים יקרים
הטכנולוגיה של סיטיזן אימפקט כוללת חמישה רכיבי ליבה: איתור נתיב צמיחה אופטימלי, חיזוי סיכויי הצלחה ומשך טיפול, בניית תוכנית מותאמת אישית למשק הבית, ליווי והמלצות אוטומטיות מבוססות בינה מלאכותית, ויישום וניהול מלא של התהליך עד תוצאה.
"יעוץ של אנשי מקצוע הוא יקר והמספר שלהם מוגבל, מה שמצמצם את מספר הלקוחות שאפשר לטפל בהם. כלומר, בלתי אפשרי ליישם יעוץ איכותי כזה בקנה מידה גדול", היא מסבירה. "סיטיזן אימפקט משתמשת בסוכני בינה מלאכותית חכמים, שמנתחים, ממליצים ומובילים תהליך כלכלי שמצד אחד הוא מותאם אישית ב-100% לנתונים, ליכולות ולצרכים של משק הבית, ומצד אחר, רואה את התמונה המלאה – המצב הפיננסי, התעסוקתי והרגשי, וגם הזכויות שניתן למצות".
השקעה עם השפעה חברתית
רו"ח שוקי כהן שרת, יו"ר Together השקעות המגייסת לחברה משקיעים החל מסכום השקעה של 25 אלף דולר, אומר כי "בסיטיזן אימפקט ישנם כבר משקיעים מנוסים מהשורה הראשונה אשר זיהו בה את המרכיבים להשקעה מוצלחת: בעיה אמיתית, ביקוש, פתרון טכנולוגי חדשני ייחודי עם עומק טכנולוגי, תועלת כספית מוכחת, הצלחות ראשונות – ומעל הכל, מייסדים חכמים, עקשנים ויסודיים שחותרים להצלחה."
"אפשר ליצור עולם שבו כל משק בית מקבל הזדמנות לחוסן ולצמיחה פיננסית, באמצעות ליווי מתוחכם, מותאם אישית וזמין", מסכמת ד"ר בידרמן-שלו. "זו מהפכה שלא היתה אפשרית בעבר – וההשקעה בה מזמנת גם פוטנציאל לרווח משמעותי, וגם הזדמנות לעשות משהו טוב".
מתעניינים בהשקעה בסיטיזן?
השאירו פרטים –
* ניירות הערך יוצעו ויימכרו רק למשקיעים שמספרם אינו עולה על 35 או למשקיעים כשירים כאמור בפסקה (7) בסעיף 15א(א) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
הכל יקר? 16 דרכים לקצץ בהוצאות ולחסוך אלפי שקלים בחודש
45 הרגלים קטנים שיגרמו לכם לרדת במשקל בקלות
סטארט-אפ מהוד השרון פיתח מכשיר לאבחון סרטן בכלבים – תוך שתי דקות
מלון סיקס סנסס שחרות נבחר לאחד מ-100 המלונות הטובים בעולם
הרשימה: 10 הספרים הנמכרים ביותר בכל הזמנים
העסקים שפיצחו את השיטה: "פרסום כתבה מייצר רק לידים איכותיים"
בחרנו את 10 הסדרות הטובות ביותר בכל הזמנים
ארון הברית: מסע בעקבות אחד מהאוצרות המרתקים בהיסטוריה