
שילוב של שינויים קטנים בהרגלי האכילה ובאורח החיים, יכול לחולל שינוי עצום ולעזור לנו להשיל סוף סוף את הקילוגרמים העודפים. בכתבה הבאה ריכזנו עבורכם 45 הרגלים ואסטרטגיות לירידה במשקל, שכל אחד יכול לשלב בסדר היום
1. יותר פירות וירקות
פירות וירקות הם החברים הכי טובים של כל מי שרוצה לרדת במשקל.
הם מלאים בדברים שהגוף צריך – ויטמינים, מינרלים, סיבים – אבל כמעט בלי קלוריות. המשמעות: אתם יכולים לאכול מהם די הרבה בלי להרגיש שאתם "חורגים". ויטמין C ו-A שנמצאים בפירות וירקות הם סופר חשובים לחיזוק מערכת החיסון ולשמירה על עור מהמם. אשלגן? עוזר לשמור על לחץ דם תקין ושרירים שעובדים כמו שצריך. הסיבים שיש בהם שומרים על תחושת שובע לאורך זמן, שזה בדיוק מה שצריך כדי לא לרוץ כל שעה למקרר.
איך משלבים את זה בתפריט?
הדרך הכי פשוטה היא להתחיל כל ארוחה עם ירקות טריים. חתוכים לרצועות או ממש סלט, אבל שיהיה באמת עשיר ומעניין, לא שלושה עלים ועגבנייה אחת עצובה.
חוץ מזה, במקום לנשנש שטויות בין הארוחות – לכו על פרי: תפוח קראנצ’י, גזר מתוק, פומלה וקיווי מפנקים בצלחת. זה לא רק ממלא, זה גם סוגר את הפינה של החשק למתוק.
ומה עושים עם הארוחות העיקריות?
פשוט תוסיפו למנה שלכם ירקות מאודים או קלויים כמו פרחי ברוקולי, כרובית, שעועית ירוקה או פטריות (או גם וגם וגם). תקטינו את המנה של האורז, הפסטה או תפוחי האדמה, ותוסיפו את הירקות במקום שהתפנה כדי לקבל מנה גדולה, צבעונית ומזינה.
המהלך הקטן הזה – להקטין את כמות הפחמימות ולהגדיל את כמות הירקות – עושה הבדל ענק. זה עדיין טעים, עדיין משביע, אבל הרבה פחות עמוס בקלוריות. אתם מרוויחים תחושת שובע בלי להרגיש מפוצצים – ומבלי "לבזבז" קלוריות על שטויות.
כשמכניסים יותר פירות וירקות לתפריט היומי, קורים כמה קסמים: אתם צורכים פחות קלוריות בלי להתאמץ, דואגים לגוף לקבל את כל הוויטמינים והמינרלים שהוא צריך, וגם עוזרים למערכת העיכול לעבוד כמו שצריך.
בקיצור, שינוי קטן – תוצאה גדולה.
2. להקטין את המנות
אחד הדברים הכי פשוטים – אבל הכי מפתיעים – כשמתחילים לרדת במשקל, זה להבין כמה באמת אנחנו אוכלים. בינינו, לרוב זה הרבה יותר ממה שחשבנו.
הפתרון הכי קל הוא משקל מטבח. כן כן, הקטנצ'יק הזה שנכנס בכל מגירה. ברגע שמתחילים לשקול כמויות, פתאום כל המציאות משתנה. פתאום מגלים שמה שחשבנו שהוא "קצת פסטה" זה בכלל 350 גרם – ושזה שווה לארוחת ערב שלמה ועוד חטיף לילה. מה עושים? מתחילים לצמצם, ובמיוחד את כל מה שמבוסס על פחמימות ריקות.
אתם תופתעו מהמספרים
כשתתחילו למדוד את כמויות הקלוריות במנות שאתם רגילים לאכול – כנראה שתהיו בהלם קל. צלחת פסטה "רגילה" בבית יכולה בקלות לעבור את ה־500–600 קלוריות, בלי רוטב בכלל. וזה עוד לפני ששתיתם משהו בצד או לקינוח "רק שוקולד קטן".
אז מה עושים? בדיוק כמו שהסברנו בסעיף הקודם: מצמצמים את גודל המנה, ובמקביל מעלים את הנפח עם ירקות.
תנהלו את הארוחה
אכילת יתר היא מה שגורם לנו לעלות במשקל – והרבה פעמים זה קורה לא כי אנחנו רעבים, אלא כי פשוט… לא שמנו לב. מנות קטנות יותר עוזרות לנו לעצור בזמן.
כשמצמצמים קצת את הצלחת, פתאום מקשיבים יותר לגוף. מרגישים שובע, נהנים מהאוכל, ולא מרגישים כאילו אוכלים בכוח. וזה גם נותן תחושת שליטה – שאתם אתם אלה שמנהלים את הארוחה, לא הצלחת שמנהלת אתכם.
3. שתו יותר מים
כשזה מגיע לירידה במשקל – מים הם לגמרי הסוד שאף אחד לא מדבר עליו מספיק.
שתייה מרובה של מים יכולה לעזור לכם לא רק להרגיש מלאים, אלא גם למנוע נשנושים. לפעמים אנחנו בטוחים שאנחנו רעבים, אבל בעצם… פשוט צמאים. ברגע שתעשו לעצמכם הרגל לשתות כוס מים בכל פעם שאתם מרגישים איזה "קרייבינג" קטן – תראו שלא מעט פעמים הוא פשוט נעלם.
מים ממלאים את הקיבה, נותנים תחושת שובע, ועוזרים לעשות סדר בראש (ובבטן) – מה זה רעב אמיתי, ומה סתם הרגל של "בא לי משהו". לא אוהבים מים? גם תה ירוק קר זה בסדר, וגם תה פירות יער.
זה חשוב גם לחילוף החומרים
מעבר לשובע, מים עוזרים לגוף לעבוד יותר טוב. הם משתתפים בכל מיני תהליכים פנימיים של פירוק מזון, הפיכת אנרגיה והעברת חומרים בגוף. מחקרים אפילו מצאו ששתיית מים יכולה להאיץ את חילוף החומרים.
רוצים לקחת את זה שלב קדימה? שתו מים קרים – כי אז הגוף צריך לחמם אותם לטמפרטורה הפנימית, ומבזבז על זה אנרגיה. כלומר – קלוריות. כל לגימה קטנה = עבודה קטנה של הגוף. נחמד, לא?
איך שותים יותר בלי לשכוח?
הדרך הכי קלה לשתות יותר מים ביום זה להפוך את זה להרגל, כמו לשתות כוס מים לפני כל ארוחה. עוד אפשרות: תוסיפו בקבוק מים לתיק, תנו לו מקום קבוע על השולחן בעבודה, ובכל פעם שאתם מסתכלים עליו – תשתו. פשוט ככה.
מים טבעיים מרגישים לכם "משעממים"? תוסיפו לימון, נענע, מלפפון או אפילו חתיכת תפוח. זה עושה את כל ההבדל ופתאום מרגיש כמו קוקטייל בריאות. בקיצור, אל תזלזלו במים. זה אולי נשמע פשוט – אבל זה אחד הדברים הכי חשובים שיעזרו לכם לרזות, להרגיש טוב יותר, ולשלוט ברעב בלי סבל.
4. ותרו לגמרי על פחמימות ריקות
לחם לבן, פסטה רגילה, עוגות, קרואסונים, דגני בוקר מצופים סוכר – כל אלה נשמעים סופר טעימים, נכון? אבל בפועל, הם בעיקר פחמימות ריקות. זה אומר שהם מלאים בקלוריות, אבל כמעט בלי ערך תזונתי. אין בהם הרבה ויטמינים, אין סיבים, אין מינרלים. רק קלוריות שנטפלות לכם לירכיים ולבטן.
מה שמבאס בפחמימות ריקות זה שהן מתעכלות במהירות שיא. הגוף מפרק אותן בקטנה – וזה מעלה את רמות הסוכר בדם כמו רכבת הרים בלונה פארק. שנייה אתם למעלה, ואז בום – ירידה חדה ותחושת רעב שמגיעה משום מקום. התוצאה היא תמיד עוד נשנוש, עוד ביס, עוד קפה עם משהו ליד. וחוזר חלילה.
אז מה עושים?
אל תדאגו, זה לא שאתם צריכים לחיות על חסה וטופו. יש ים חלופות בריאות – שהן גם טעימות וגם משביעות. אם אתם לא יכולים בלי פחמימה, נסו להחליף אותן בדגנים מלאים. למשל – קינואה, אורז מלא או חום, לחם מקמח כוסמין או שיפון. הדגנים האלה מלאים בסיבים תזונתיים, שנותנים תחושת שובע לאורך זמן, ולא גורמים לקרייבינג המטורף שדיברנו עליו קודם. הם גם טובים לעיכול ועוזרים לשמור על בטן רגועה.
ואיך מסתדרים בלי לחם?
יש היום פתרונות מושלמים למי שרוצה להפחית פחמימות אבל עדיין להרגיש שמקבל "משהו אמיתי": לחמים ומאפים מקמחים כמו שקדים, פשתן, או אגוזים (חפשו אותם בחנויות הטבע כמו ב"ניצת הדובדבן" למשל). הלחמים האלה אולי נראים קטנים ויקרים – אבל הם עשירים בחלבון, מלאים בסיבים ושומנים טובים, ומשביעים בטירוף. אם תעברו ללחם שקדים או כזה מאגוזים, תגלו שלא רק שתחושת השובע מחזיקה יותר זמן – אלא שגם הדחף למתוק פתאום יורד. פלא!
לסיכום, ככל שתפחיתו פחמימות ריקות ותשלבו יותר סיבים, ויטמינים ודברים שבאמת מזינים את הגוף – יהיה לכם הרבה יותר קל לרדת במשקל, מבלי להרגיש שאתם מקריבים את הנשמה.
זה לא "לוותר", זה לשדרג.
5. פעילות גופנית
הסוד האמיתי לפעילות גופנית קבועה הוא פשוט למצוא משהו שאתם באמת נהנים ממנו.
לא חייבים להירשם לחדר כושר ולהזיע על הליכון בזמן שאתם סופרים את הדקות – זה יכול להיות הליכה קלילה בשכונה, רכיבה על אופניים, ריקוד מול המראה בסלון או שחייה בקיץ. ואם החלטתם שאתם מעדיפים את ההליכון, אין שום בעיה: תניחו עליו טאבלט ותצפו בנטפליקס (או תענו למיילים, מה שמתאים לכם) בזמן שאתם עוברים עוד ועוד קילומטרים.
אם אתם טיפוס של טבע, טיולים רגליים יכולים להיות מושלמים בשבילכם. אם אתם אוהבים מוזיקה, נסו אירובי שמשלב ריקוד או זומבה (חפשו ביוטיוב את האימון שאתם מתחברים אליו).
חשוב גם לגוון
אין שום סיבה להישאר מקובעים על פעילות אחת. להפך – שילוב של כמה סוגים שומר על העניין וגם מפעיל אזורים שונים בגוף. יוגה מחזקת את השרירים ומשפרת גמישות ויציבה, הליכה או רכיבה על אופניים שומרים על סיבולת, ושחייה עושה פלאים גם ללב וגם לשרירים. ככל שתשלבו יותר, תגלו מה באמת מדליק אתכם – ותוכלו לבנות לעצמכם שגרה מגוונת וכיפית.
העיקר להיות עקביים
המטרה היא להגיע לפחות לשעתיים וחצי של פעילות בשבוע – בעוצמה בינונית. זה נשמע הרבה? לא, זה לא. אפשר לחלק את הפעילות לחצי שעה ביום, חמישה ימים בשבוע. לא חייבים לרוץ מרתון – מספיק ללכת קצת יותר, לרקוד מול הטלוויזיה, או לעשות רכיבה קלילה. הקטע הוא להתמיד, ולשלב את זה בלו״ז שלכם כמו כל דבר אחר: כמו קפה של בוקר.
פעילות גופנית לא רק עוזרת לשרוף קלוריות – היא גם עושה טוב למצב הרוח, מחזקת את הגוף, משפרת את הבריאות הכללית ומכניסה תחושת חיוניות שאין לה תחליף. כשתמצאו את מה שעושה לכם טוב, תראו שזה לא מטלה, זה רגע ביום שמרגיש כמו מתנה.
6. אימון עם חבר
אם אתם רוצים להגביר את המוטיבציה שלכם ולגרום לאימון באמת לקרות – פשוט תמצאו מישהו לעשות את זה איתו.
אימון עם חבר או בקבוצה זה כמו לשים לעצמכם מנוע נוסף: הוא דוחף כשקשה, מרגיע כשלא בא, ומונע מכם להבריז לעצמכם (כי מי רוצה לאכזב חבר? לא אתמול ולא היום). כשאתם יודעים שמישהו מחכה לכם לאימון, פתאום גם מזג האוויר, העייפות או הספה המפתה נהיים פחות משכנעים. יש לכם גב, יש לכם דחיפה, ויש לכם מי שיגיד "יאללה, אנחנו עושים את זה!"
כשהאימון מרגיש כמו בילוי
אימון עם חבר לא רק מעלה מוטיבציה, הוא פשוט הרבה יותר כיפי לשניכם. במקום להזיע לבד ולהרגיש שזה סיוט, אתם מדברים, צוחקים ונהנים יחד. זה יכול להיות ריצה בפארק עם חברה, אימון משקולות עם בן הזוג, או אפילו חוג כושר קבוצתי עם מלא אנשים שגם באו להזיז את הגוף ולהרגיש טוב.
ככה האימון עובר בקלות, ובמקום לחשוב "מתי זה ייגמר?" אתם חושבים "וואו, כבר עברו 40 דקות?!". כשאתם מתאמנים עם מישהו אחר – אתם הרבה יותר מחויבים. לא נעים לבטל, לא נעים להבריז, ולא כיף להיות ה"חוליה החלשה". התחייבות הדדית יוצרת תחושת אחריות שלא תלויה רק בכם, וזה בדיוק מה שגורם לשגרה החדשה להחזיק לאורך זמן.
כשהאימון מרגיש כמו זמן איכות עם מישהו שאתם אוהבים – אתם תרצו לחזור עליו שוב ושוב. לא בשביל הקלוריות, אלא בשביל הכיף.
7. לישון מספיק
שינה טובה היא אחת הדרכים הכי אפקטיביות לשמור על משקל תקין – ולגמרי אחת המוזנחות. כשלא ישנים מספיק הגוף משתגע, ולא בקטע טוב.
מה שקורה בפנים זה בלאגן הורמונלי: הגוף מתחיל להפריש יותר מהורמון הגרלין (המכונה בכיף "הורמון הרעב") ופחות מהורמון הלפטין (שזה ההוא שאומר "די, שבעתי"). התוצאה היא יותר חשק לנשנש, פחות שליטה, והרגשה תמידית של רעב גם אם אכלת לפני חצי שעה.
שינה טובה = איזון הורמונלי + גוף רגוע
במהלך שינה עמוקה, הגוף לא רק נח – הוא ממש מתקן את עצמו. מייצר חלבונים, משחרר הורמונים, מאזֵן את רמות האינסולין, וכל המערכת המטבולית שלנו עובדת כמו שצריך. אבל כשחסרה לנו שינה, כל האיזון הזה מתערער. זו לא רק עייפות: זו תחושת בלבול בגוף שיכולה להוביל להשמנה, סוכר גבוה, ואפילו סיכון למחלות מטבוליות כמו סוכרת. כדי לתת לגוף הזדמנות אמיתית לעבוד לטובתכם, לכו על 7–9 שעות שינה בלילה.
איך עושים את זה בפועל?
זה מתחיל בללכת לישון ולהתעורר בשעות קבועות – גם בסופ"שים (נשמע קשוח אבל שווה). מומלץ גם להימנע מקפאין אחרי שעות הצהריים, לא לאכול ארוחות כבדות לפני השינה, ובמקום להיתקע על הטלפון – נסו ספר טוב, מדיטציה או תרגול נשימה מרגיע.
ככל שתתנו לשינה יותר כבוד, תרגישו טוב יותר ביום שאחרי. יותר אנרגיה, פחות קרייבינג, ואיזון הורמונלי שעוזר לרדת במשקל בלי מאמץ נוסף.
- דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה.
- התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדויקות.
- מידע זה אינו מהווה יעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככזה.