מאז הקמתה, ישראל מתמודדת ונערכת למצבי חירום – מאירועי טרור וירי טילים, ועד שריפות ורעידות אדמה. בימים אלה נפתחה ההרשמה לתואר ראשון בניהול משברים ומצבי חירום: "הבוגרים יוכלו להשתלב בארגוני חירום, משרדים ממשלתיים ומוניציפליים, חברות פרטיות, גופים הומניטריים ומוסדות האו"ם"
מצבי חירום ואסונות כמו רעידות האדמה בטורקיה, האיטי ונפאל, סופות ההוריקן והטייפון ומגפת הקורונה העולמית, כמו גם אסונות רבים נוספים שפקדו את העולם גרמו בשנים האחרונות לאובדן חיים של רבים ולנזקים המוערכים בסכומי עתק.
מצבים אלה לא פסחו גם על ישראל, המתמודדת מאז הקמתה עם איומים כמו ירי טילים על העורף, פיגועי טרור, שריפות, רעידות אדמה, השפעות שינויי אקלים ועוד.
המודעות הציבורית לחשיבות ההיערכות והניהול בפועל של מצבי חירום ואסונות צברה תאוצה בעשורים האחרונים ברחבי העולם, ובשנים האחרונות נפתחו עשרות תוכניות אקדמיות בתחום. בישראל נפתחו לאחרונה שלוש תוכניות לתואר שני בתחום, אך עד כה לא נפתחה תוכנית המעניקה תואר ראשון בניהול מצבי חירום ומשבר בישראל.
המטרה: צמצום נזקים בנפש ורכוש
המכללה האקדמית רמת גן היא המוסד האקדמי הראשון שהרים את הכפפה, ובנה תוכנית ראשונה מסוגה המעניקה תואר ראשון בתחום ומעניקה לסטודנטים ידע מקיף וכלים להערכות והתמודדות עם מצבי חירום ומשלבת מרצים בעלי ניסיון רב בתחום וידע אקדמי רחב.
מדובר בתוכנית לתואר ראשון (BA) בניהול מצבי חירום ומשבר, שמטרתה להקנות לעוסקים בתחום החירום ידע וכלים להערכות מושכלת ואפקטיבית לקראת מצבי החירום השונים, בדגש על מניעה וצמצום הפגיעה והנזקים הצפויים מהם, בנפש ורכוש. התוכנית תפתח בסימסטר שיחל באוקטובר 2023, והלימודים בה יימשכו כשנתיים וישלבו למידה מקוונת ולמידה פרונטלית.
"זוהי התוכנית הראשונה בארץ שאושרה לתואר ראשון בניהול מצבי חירום ומשבר", מסביר פרופ' קובי פלג, ראש התוכנית לניהול מצבי חירום ומשבר במכללה האקדמית רמת גן. פרופ' פלג הוא מומחה בעל שם עולמי בתחום של ניהול מצבי חירום ואסון ומאחוריו ניסיון רב בתחום, בין היתר כמקים המרכז הלאומי לחקר טראומה ורפואה דחופה במכון גרטנר, חבר בקבוצת המומחים של האו"ם לתאום והערכה במצבי אסון ויו"ר וחבר ועדות לאומיות ורב לאומיות בנושא רפואת אסונות וניהול אירועים רבי נפגעים.
בעבר הקים, בשיתוף עם פרופ' שוקי שמר, את התוכנית לתואר שני בניהול מצבי חירום ואסון באוניברסיטת תל-אביב, ועמד בראשה במשך 13 שנים. כמו כן, הוא שימש כיו"ר הוועד המנהל של הארגון העולמי לרפואת אסונות.
התוכנית הרב תחומית תועבר על ידי מרצים בעלי ניסיון מעשי רב באקדמיה ובשטח, לרבות מנהלים בכירים במערכי החירום, והיא תכלול קורסים מדיסציפלינות שונות, ובהן: סיוע הומניטרי, המשכיות תפקודית, ניהול מצבי חירום ומשבר, ניהול הרפואה במצבי חירום, תקשורת באסונות, חוסן, פסיכולוגיה וסוציולוגיה, קבלת החלטות, גיאוגרפיה של אסונות, ניהול פרויקטים ועוד.
מתעניינים בתוכנית לניהול משברים ומצבי חירום?
השאירו פרטים >>
"כדי לקבל החלטות נכונות נדרשת הבנה רחבה"
פרופ' פלג מסביר כי מבחינת האקדמיה ניהול אסונות ומצבי חירום הוא תחום צעיר יחסית, אשר קיבל תנופה משמעותית בעקבות אסונות עולמיים כמו רעידות האדמה בהאיטי ובנפאל, אסון הצונאמי באסיה, הוריקן קתרינה ועוד.
כיצד עלה הרעיון לפתוח את התוכנית?
"תחום התוכן של ניהול האסונות הוא רחב מאוד והוא משלב תחומים רבים ובהם: קבלת החלטות, חילוץ והצלה, תקשורת, רפואה, כלכלה, הנדסה, אתיקה, חוסן חברתי, חינוך, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, מדיניות הציבורית, תקשורת ועוד. לפיכך, על מנת לקבל החלטות נכונות ויעילות נדרשת הבנה רחבה וכוללת יותר, של מה משפיע ומה מושפע – מכל החלטה או מכל פעולה של מקבל החלטות או גוף חירום כזה או אחר.
"להבנתנו, פעמים רבות עובדי מערכי החירום, עוסקים בהיבטים הספיציפיים הרלבנטיים לארגון שלהם ולתפקיד שלהם, אך הם לא תמיד הם מכירים ומודעים לתמונה המלאה של האירוע, לרבות הגופים הפועלים בתחום. מתוך כך, עלה הרעיון לפתח תוכנית לימודים לתואר ראשון שתאפשר לעובדי החירום להתמקצע ולרכוש ידע מקיף ורלוונטי, לגבש ראייה רוחבית ומעמיקה ולרכוש ולהטמיע כלי ניהול".
ממשרדי ממשלה ועד ארגונים הומניטריים
פרופ' פלג מסביר כי ניהול ההתמודדות עם אסונות כולל מספר שלבים: שלבי המניעה וההיערכות, שלב התגובה ושלב השיקום. בכל אחד מהשלבים נדרשים ידע וניסיון בתחומים רבים, כאשר הערכות וניהול מוצלחים של האירוע יכולים להציל חיי אדם רבים, לצמצם נזקים ולשקם מערכות שלמות, כגון תשתיות, כלכלה, מגורים ותעסוקה. לדבריו, התוכנית מיועדת לכל מי שמעוניין להתמחות בתחום, ובעיקר לעובדי ארגוני החירום וגופים ממשלתיים ומוניציפליים, כמו גם לאנשים שבכוונתם לעבוד או להתנדב בארגונים מסוג זה בארץ ובחו"ל.
מהם תחומי העיסוק של בוגרי התוכנית?
"לצד ארגוני החירום כמו צה"ל (בדגש על פיקוד העורף, חיל הרפואה, לוגיסטיקה ועוד) מד"א, משטרת ישראל, לוחמי האש, זק"א, ואיחוד ההצלה וגופי התנדבות אחרים בתחום, כיום יש אגפים ומחלקות העוסקים בתחום החירום, בכל משרדי הממשלה, הרשויות המוניציפליות, גופי החירום וגופי הביטחון, וכן בלא מעט חברות ציבוריות ופרטיות.
"במקביל, קיימים תפקידים רבים בתחום החירום גם בארגונים בינלאומיים כמו OCHA (הסוכנות של האו"ם האחראית על סיוע הומניטרי), ארגון הבריאות העולמי, גופים אחרים של האו"ם, וגופי סיוע הומניטריים פרטיים וציבוריים, בארץ ובעולם, בהם ניתן להשתלב. בוגרי התוכנית יוכלו להשתלב בהמשך בגופים אלו, בהתאם לתנאי הקבלה וההעדפות של כל גוף וארגון".
עוד לדבריו, בארגונים אלה כמו גם בתוכניות המאסטר בתחום ניתנת עדיפות לבוגרי התחום וזהו אף משפר את סיכויי הקידום בארגונים העוסקים בתחום.
"בשיחות שערכנו עם מנהלים בכירים בארגוני חירום וראשי תוכניות מאסטר באוניברסיטאות בתחום, שמענו מהם שקיים צורך ורצון של הארגונים להרחיב את האופקים והמיומנות המקצועית של העוסקים בתחום. חלקם אף הביעו כוונה לסייע לעובדים בלימודיהם בתוכנית, מאחר ובראייתם – הלימודים יוסיפו לארגון ערך".
מתעניינים בתוכנית לניהול משברים ומצבי חירום?
השאירו פרטים –