למרות התקדמות הטכנולוגיה למעקב רפואי אחר עוברים בעודם ברחם, לא פעם הגורם האנושי כושל וגורם לנזקים. ממה נובעת רשלנות רפואית בזמן ההריון, ומה אפשר לעשות אם נפגעתם ממנה?
ההתקדמות המתמדת ברפואה מעניקה לנו כלים רבים לאבחן מומים ובעיות שונות בעוברים בעודם ברחם אמם, ולנקוט פעולות שיסייעו להם לצאת לאוויר העולם בבטחה ולקבל את הטיפול המיטבי. ואולם, לא פעם רופאים ובעלי מקצוע אחרים נכשלים בזיהוי של פגמים או בעיות התפתחות אצל העובר במהלך ההריון – מה שעלול להוביל להחמרת מצבו ברחם וללידת תינוק הסובל מנכות או מום, אשר עשוי להזדקק במשך כל חייו לסיוע ולטיפולים יקרים.
הרופאים לא התייחסו לפיגור בגדילה, התינוקת פוצתה במיליוני שקלים

"אחת הבעיות שניתן לזהות במסגרת מעקב הריון שגרתי, היא פיגור בגדילה התוך-רחמית העשוי לנבוע מכמה גורמים, בהם הפרעה בזרימת הדם מהשליה לעובר, ומתבטא בכך שהעובר קטן יחסית למצופה מגיל ההריון", מסביר עו"ד דורון וימר, שותף במשרד עו"ד רובין וימר המתמחה ברשלנות רפואית בהריון ולידה.
"ככל שההריון מתמשך, כך הפיגור בגדילה מחמיר. לכן, כשמזהים פיגור כזה אצל העובר, הצוות הרפואי צריך לקבוע את נקודת הזמן האופטימלית שבה ניתן ליילד אותו בלידה מוקדמת, כדי שיתחיל את חייו מחוץ לרחם והפיגור בגדילה ייפסק".
באחד המקרים בו טיפל המשרד, כבר בתחילת מעקב ההריון העידו הבדיקות והנתונים כי התינוקת סובלת מפיגור בגדילה התוך-רחמית, והפער רק הלך וגדל – אך הרופאים לא זיהו את הבעיה, אף שניתן וצריך היה לזהותה. הם לא עשו דבר והתינוקת נולדה בלידה רגילה, בשבוע 39.
"התינוקת סבלה מפיגור של ארבעה שבועות ביחס לגיל ההריון, ואובחנה כבעלת 100% נכות בעקבות סעיפים מוטוריים, פגיעה נוירולוגית ופגיעה נפשית", מספר עו"ד וימר. "התיק הסתיים בפשרה שבה קיבלה הילדה פיצוי של מיליוני שקלים – שיענה על הצרכים שלה בהמשך חייה".
אם ברצונך לברר האם מגיע לך פיצוי ולקבל יעוץ משפטי, ניתן לפנות אל משרד עו"ד רובין וימר בטלפון 077-9965392, או לחצ/י כאן.
באילו עוד מקרים אנו רואים רשלנות רפואית בזמן ההריון?
"זה מתחיל בבדיקות הגנטיות. לפעמים לא מעירים את תשומת לב ההורים לצורך בבדיקות האלה וכתוצאה מכך נולד ילד פגוע, אף שאפשר היה לאתר את הפגם הגנטי שהוא נושא מראש, לעתים עוד לפני ההריון. לפעמים מדובר בחוסר תשומת לב בבדיקות אולטרסאונד, כשהצוות הרפואי לא שם לב לפיגור בגדילת העובר, לחוסר באיברים מסוימים, למומים בלב וכדומה. במקרים אחרים, רופאים רושמים לנשים בהריון תרופה שידועה כגורמת למומים, והעובר ניזוק מכך".
מה הפיצוי שאפשר לקבל במקרים כאלה?
"מרבית התביעות מהסוג הזה מסתיימות בפיצויים בסכומים ניכרים של מיליוני שקלים, שחברות הביטוח מעבירות לילד הפגוע", אומר עו"ד וימר. "הפיצוי לוקח בחשבון סיוע צמוד של צד ג' שמטפל בילד, הוצאות נסיעה, עלות הטיפולים הרפואיים והשיקומיים לאורך כל חייו של הילד, העזרים הרפואיים, הוצאות על תרופות, טיטולים, הפסדי השתכרות לכל אורך החיים, הוצאות דיור והתאמת דיור, כאב וסבל שנגרמו לילד וקיצור תוחלת החיים שנגזר עליו.
"לאחרונה טיפלנו במקרה שבו היה עיכוב בחילוץ העובר, שנקלע למצוקה ברחם. התיק הסתיים בהסדר פשרה של מיליוני שקלים מעבר לתגמול הביטוח הלאומי. סכום הפיצויים נפסק בין השאר בעקבות קיצור משמעותי בתוחלת החיים של הילד".
אני חושש שמשפחתי נפלה קורבן לרשלנות רפואית בהריון. מתי מומלץ לתבוע?
"בכל מקרה שבו נולד ילד פגוע – מומלץ לבדוק את האפשרות שהנזק נובע מאירוע של רשלנות בלידה, בין אם נוצר לפני ההריון, במהלכו או בלידה עצמה", אומר עו"ד וימר. "שכר טרחת עורך הדין במקרים האלה הוא לפי הצלחה בלבד, לא נכנסים כאן להרפתקה משפטית. לכן, לפני שממליצים ללקוח על הגשת תביעה, מבצעים את כל הבדיקות והסינונים, מקבלים את חוות הדעת הדרושות, ומגישים רק תביעות שאנו סבורים שיש להן סיכויים טובים להצלחה".
משרד עו"ד רובין וימר הוא משרד מומחה לתחום הרשלנות רפואית, ומטפל בתיקי רשלנות רפואית במהלך הריון ולידה.