האוקיינוסים מלאים בשקיות פלסטיק, שקיות הניילון חונקות אתרי טבע ובעלי חיים, ורק חלק קטן מבקבוקי הפלסטיק מגיע למחזור. המדענים מתאמצים לפתח מוצרים חדשים שיתקנו את הנזק – מי מהם יצליח?
1. שקית המתמוססת במים
המצאת שקיות הניילון היתה אולי טובה לצרכנים – אך ללא ספק, היא אחד הדברים הגרועים ביותר שקרו לכדור הארץ. מאחר שניילון אינו מתכלה כמעט לעולם, כל שקיות הניילון שאי פעם יוצרו עדיין נמצאות היכן שהוא בעולם – ובמקרים רבים, מזהמות אוקיינוסים, ימים ושטחי טבע. השקיות הללו לא רק מזהמות, אלא מהוות סכנה גדולה לבעלי חיים: הן חונקות אותם, או מתגלגלות לקיבתם ומביאות למותם.
–
https://www.facebook.com/GoWasteEd/videos/vb.2234805989924607/506847749827844/?type=2&theater
–
באינדונזיה, מנסים לפתור את הבעיה באמצעות המצאה חדשה – שקית לשימוש חד-פעמי העשויה מעמילן המופק משורש הקסאבה, צמח מאכל מקובל באסיה, אמריקה הלטינית ואפריקה. יתרונה הגדול של השקית: היא מתמוססת במים מבלי להזיק להם. למעשה, כפי שאפשר לראות בסרטון כאן, אפשר אפילו לשתות מים שבהם התמוססה השקית. האם השקית אכן תיכנס לשימוש נרחב, ותצמצם את כמות הפלסטיק והניילון שמזהמים את כדור הארץ? נותר רק לקוות.
2. מעיל תרמי המתפרק לחומרים טבעיים
בעשור האחרון, צברו פופולריות מעילים ופריטי לבוש אחרים המיועדים למזג אוויר קר, ועשויים מרכיבי פלסטיק שונים – כמו מיקרופליז. בדומה לניילון, גם לפלסטיק נדרשים כמה עידנים גיאולוגיים כדי להתכלות. בחורף הנוכחי – שבלא מעט מחלקי העולם הוא החם ביותר זה שנים – הוצג לעולם אריג חדש המיועד למעילים שומרי חום, ועשוי כולו מחומרים מתכלים.
האריג, ששמו PrimaLoft Bio, פותח בידי חברת PrimaLoft האמריקאית. הוא עשוי מחומר השומר על בידוד ואיטום, כמו מעילים אחרים; וייחודו בכך שכאשר ייחשף למיקרובים המצויים במזבלות או בקרקעית האוקיינוס, הוא צפוי להתפרק למים, מתאן, פחמן דו חמצני וביומסה. 80% מהמעיל יתפרקו בתוך 15 חודשים – בעוד אריגים סינתטיים לרוב מתפרקים תוך 200 שנה, אם בכלל. בינתיים, חמש חברות כבר הכריזו כי ישתמשו בחומר בקו המוצרים שלהן. בקרוב בארון הבגדים שלכם?
3. בקבוק שאינו מזיק
אחד ממקורות הזיהום הגדולים ביותר בעולם הוא בקבוקי הפלסטיק החד-פעמיים, שנזרקים לפח לאחר שימוש אחד בלבד – ותופסים מקום רב. אמנם קיימים מיזמים שונים למחזור הבקבוקים הללו, אך הם מצליחים לעשות שימוש באחוזים בודדים בלבד מכלל מיליוני הבקבוקים המושלכים מדי יום. כעת, מנסה תאגיד המזון נסטלה לפתח בקבוק מתכלה.
בשותפות עם חברת דנימר סיינטיפיק, המפתחת ומייצרת מוצרי פלסטיק מתכלים, מתכוונת נסטלה לפתח בקבוקים עבור עסקי המים שלה, תוך שימוש בפולימר הייחודי שפיתחה דנימר – Nodax. זאת, לאחר שמחקר שנערך באוניברסיטת ג'ורג'יה ב-2018 אישר כי ה-Nodax הוא חלופה מתכלה ויעילה לפלסטיק המגיע מתעשיית הפטרוכימיקלים. סיבה טובה להרים כוס (של מים מהברז, כמובן).
4. הנקודה הישראלית: בעזרת האצה
אחד הפתרונות המוצעים לבעיית הפלסטיק הוא מעבר לביו-פלסטיק – המיוצר מביופולימרים כגון צמחים וחיידקים, ומתכלה מהר הרבה יותר מפלסטיק. עם זאת, דרושים משאבים רבים של קרקע חקלאית ומים מתוקים עבור הפולימרים הללו – מה שמעכב את התפתחות תעשיית הביו-פלסטיק.
ואולם, מדענים ישראליים הצליחו לרתום אצות רב תאיות החיות במים מלוחים, כדי לייצר ביופולימר שבו ניתן יהיה להשתמש לפיתוח פלסטיק מתכלה. צוות החוקרים הוא מאוניברסיטת תל אביב, ובראשו עומדים ד"ר אלכסנדר גולברג ופרופ' מיכאל גוזין. לדברי החוקרים, הם ממשיכים בניסויים כדי לגלות את החיידקים והאצות המתאימים ביותר לתהליך. מי יודע – אולי יום אחד ישראל תהיה מעצמת הפלסטיק המתכלה, ותעמוד בראש המאמצים לשמור על כדור הארץ.