צילום: מיקי להב
פרויקט "פלייבנד" הופך חלום למציאות לזמרים ונגנים חובבים שתמיד שאפו לשיר או לנגן עם אנשים, ואפילו להופיע על במה. גיא אליהו, אחד הגיטריסטים המוכרים בישראל, מצרף יחד זמרים, גיטריסטים, נגני בס, קלידים ותופים – שהופכים להרכב שנפגש באופן קבוע ומנגן יחד בהנחייתו. "לשיר ולנגן לבד בבית זה נחמד, להצטרף ללהקה ולנגן ביחד – זה כבר עולם אחר", הוא אומר
איך מקימים להקת רוק עם עורך דין, מהנדסת תוכנה, מורה, טכנאי ומדענית? זו אמנם לא חידה, אבל הגיטריסט הישראלי גיא אליהו פיצח את התשובה: פרויקט "פלייבנד" שהקים ופועל מאז שנת 2017, מנחה הרכבי רוק לזמרים ונגנים חובבים שכבר סיימו מזמן ללמוד בתיכון ולנגן עם חברים במרתף – ומגשים להם את החלום גם בגילאי 30, 40, ואפילו יותר.
מאז שהוקם, הפרויקט צמח במהירות והניב הרכבים שמנגנים וגם מופיעים יחד באופן קבוע. "יום אחד גיא ראה סרטון שלי מנגן בגיטרה בס בפייסבוק, והזמין אותי לקפה בחדר חזרות של הפרויקט", מספר אילן (53), טכנאי מרחובות ובסיסט בהרכב. "הגעתי, גיא שם עלי גיטרה, הכניס אותי לחדר חזרות ואמר לי, 'תתחיל לנגן'. באותו היום קיבלתי רשימה של 12 שירים ללמוד למפגשים הבאים. מאז אני כבר שנה בפרויקט, הספקתי לנגן בשני הרכבים. ניגנתי עשרות שירים, למדתי והתפתחתי מאוד כנגן בס", הוא נזכר, "והכל בזכות המנטור גיא אליהו, שהוא פשוט תותח".
ביטוי עצמי וצבירת ביטחון בנגינה
גיא אליהו (46) הוא אחד הגיטריסטים המוכרים בישראל, שהחל לנגן בגיטרה בגיל 14 ומאז הופיע עם להקות ואמנים שונים והדריך עשרות הרכבי חובבים. היום, הוא מגשים חלום לזמרים ונגנים ממגוון גילאים ותחומי עיסוק בפרויקט שהקים, ומשמש להם מנטור ומנחה במהלך החזרות ולקראת הופעות המתקיימות פעם ברבעון.
"הפרויקט מייצר למשתתפים מסגרת שהיא מפגש חברתי ומוסיקלי, שמאפשרת ביטוי עצמי וצבירת ביטחון בשירה או נגינה עם אנשים אחרים, וגם על במה מול קהל", הוא אומר.
"הנגנים לומדים במסגרת ההרכב איך לעשות עיבודים לשירים, מיישמים רקע תאורטי, לומדים להתאים סאונד לשירים, ונגני הגיטרה מקבלים טיפים חשובים לנגינה. הניסיון שנצבר בהרכב גורם להתקדמות מדהימה בנגינה. זה מעיף אותך קדימה".
מי האנשים שמשתתפים בהרכבים בפרויקט?
"הפרויקט פונה לאנשים בגיל בוגר יחסית, זמרים ונגנים חובבים אך ברמה טובה – גיטרה, בס, קלידים ותופים. יש לנו אנשי הייטק, עורכי דין, אנשי פרסום ודיגיטל, טכנאים, מורים, והמשותף לכולם הוא שהם אוהבים מוסיקה, לשיר ולנגן, ורוצים לעשות את זה במסגרת עם הרכב קבוע. החזרות מתקיימות בחדר חזרות בבאר יעקב, באזור ראשון לציון-רחובות, עם הסאונדמן הצמוד אוהד ברכה".
"מרגש אותי לראות את המשתתפים שלי עוברים תהליך, מהרגע שבאים לאודישן בפעם הראשונה, ואחרי כמה חודשים לראות אותם מנגנים ונהנים על הבמה. זה מדהים".
רוצים להצטרף להרכב?
צרו קשר עם גיא אליהו בווטסאפ >>
"אווירה טובה וכיפית בחזרות"
חנה (26), מורה למוזיקה מפתח תקווה ומתופפת בפרויקט, מספרת: "הגעתי לפרויקט המדהים של גיא בעקבות המורה שלי לתופים, שדחף אותי לצאת מהפינה של אימון עצמי בבית ולנגן עם אחרים כדי להתפתח מבחינה מוזיקלית. כבר בשיחה הראשונה עם גיא לברר פרטים ודברים טכניים, הרגשתי שיש מולי בן אדם עם לב ענק, מקצועי ומוכשר שיודע איך לתת לכל אחד ואחת להרגיש בנוח.
"גיא יודע איך לקדם אותנו, כל אחד על כלי הנגינה שלו, נותן לנו מוטיבציה להשתפר עוד ועוד ולא מוותר על דקויות בנגינה כך שבסופו של דבר נגיש את השיר בצורה הכי טובה. בזמן החזרות וההופעות יש אווירה טובה וכיפית בין כל המשתתפים, פרגון וכבוד אחד לשני ואני ממש שמחה שיש לי זכות להיות חלק מהפרויקט".
אייל (41), איש הייטק מרחובות, מספר: "לפרויקט הגעתי אחרי שבמשך 25 שנה אני מנגן בגיטרה, בעיקר בבית, עם הפסקות. ניסיתי להתחיל לנגן עם חברים, אבל כצפוי, כל אחד היה עסוק בעבודה, בילדים ומה לא, ולא הצלחנו להתארגן ולהיפגש באופן מוסדר. וגם כשנפגשנו אז היה מאוד מבולגן.
"יום אחד נתקלתי בפוסט של פלייבנד בפייסבוק והחלטתי לנסות. גיא ציוות אותי להרכב פעיל, מה שדרש ממני להעלות קצב בהשקעה בבית. החוויה של לנגן עם אנשים שונה מנגינה בבית ודורשת יכולות חדשות שלא מקבלים מנגינה בבית, מה שפיתח אותי מאוד כמוזיקאי כבר תוך כמה חודשים. הסיפוק של למידת שיר שלם או סולו ולהצליח לבצע אותו ביחד עם עוד נגנים הוא עצום, והדובדבן שבקצפת הגיע עם ההופעה הראשונה, אחרי חודשיים בהרכב בסך הכל.
"יש יום ושעה קבועים לחזרה, והילדים, האישה והעבודה יודעים שזה הזמן שלי בשבוע. כל משתתף מצוות להרכב בווייב ובסגנון שמתאים לו, לקבוצת גיל דומה ולרמה שלו, וכמובן, יש את הליווי של גיא לאורך כל הדרך כדי לפקס את הקבוצה ולעזור בנקודות הקשות. והכי חשוב, ההרכבים הם כמו משפחה. הם דואגים אחד לשני, עוזרים להרים הופעות ביחד, מגבים נגנים שלא מגיעים ועוד".
רוצים להצטרף להרכב?
צרו קשר עם גיא אליהו בווטסאפ >>
"מפלט לעומס היומיומי"
סיגל (50), מהנדסת תוכנה מראשון לציון וזמרת, מספרת: "עד שהגעתי להרכב, שרתי במרתף והרכב שהוקם במסגרת העבודה. היום פלייבנד זה הבית השני שלי. פעם בשבוע להגיע למקום כייפי ביתי במיוחד, שיצר חברויות של שנים ארוכות. מוצאים פה מפלט לעומס, ללחץ היומיומי, פשוט מגיעים ונסחפים לתוך המוסיקה. כמה פעמים הגעתי כולי הפוכה ובלחץ ואיך שהגעתי החיוכים שמקבלים אותך והחום, מיד משתלטים על כל תחושה לא נעימה ועוטפים בהנאה גדולה".
אלן (60) מרחובות, מדענית במכון הוולקני ובסיסטית בהרכב, מספרת: אני בספק אם עדיין הייתי מנגנת בס אלמלא היה לי המזל להתחבר לגיא אליהו ולפלייבאנד בתחילת ההרפתקה שלי לנגינה בס. כאישה בת 60 ללא ניסיון מוזיקלי קודם ורק חודשיים של שיעורי אינטרנט מתחת לחגורה, הדבר האחרון שציפיתי כשהתקשרתי לגיא היה להתאגד מיידית בלהקה. היום אני עם הפרויקט כבר למעלה משלוש שנים, והעמקה ושיפור הנגינה הפכו לחלק חשוב מאוד בחיים שלי".
"לא חשבתי שאגיע לרמה כזו של נגינה"
"חבר מהצבא אמר לי פעם שהוא לא מבין אנשים שמנגנים רק לעצמם ולא הולכים לנגן עם אנשים", מספר תומר (45), עורך דין מיהוד וגיטריסט בהרכב. "אחרי חמש וחצי שנים בפרויקט, אני יכול לראות בדיוק איפה הנגינה בהרכב גרמה לי להשתפר. יש כאן מחויבות: יש הרכב שאני שייך לו, אם ההרכב בחר שיר אני צריך ללמוד אותו, אני חייב את זה לאנשי ההרכב שאיתי, מה שאומר שאני חייב את זה לעצמי.
"חשובה גם ההתמדה והעקביות. החזרה מתקיימת כל שבוע, וכמו בכל דבר בחיים, ככל שתנגן יותר, תשתפר. בחלק הזה אני יכול להוסיף, מהכרות עם הרכבים שלא נמצאים בתוך פרויקט, רובם מתפרקים די מהר מאחר ובכל פעם שאחד מחברי ההרכב לא מגיע לחזרה – החזרה מתבטלת. במסגרת הפרויקט יש גיבויים, כך שהחזרה תתקיים אחת לשבוע בכל מקרה. נוצרה כאן קהילה, האנשים בפרויקט פשוט נהדרים, מפרגנים, מוכשרים.
"על עצמי אני יכול לומר שלא חשבתי שאגיע לרמה כזאת של נגינה. נגינת סולואים שלא חשבתי שאצליח אי פעם לנגן, עבודה על סאונד, שלא פחות חשוב מהנגינה עצמה".
רויטל (45) מגני תקווה, מנהלת מוצר בחברת הייטק וזמרת בהרכב, מספרת: "הגעתי לפרויקט דרך פירסום שראיתי בפייסבוק. כל החיים אהבתי לשיר אבל לא באמת עשיתי עם זה משהו. לקראת גיל 40 החלטתי שהגיע הזמן לעשות את הצעד ומאז אני אצל גיא, קרוב לחמש שנים, כזמרת בהרכב שנקרא Last August. הגשמתי חלום".