סקר שערכה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מעלה כי מרבית הנהגים מודעים לסכנות בקריאה ושליחה של הודעות טקסט בנהיגה, אך מתייחסים לכך בקלות דעת וסבורים שלא ייתפסו
שימוש בסמארטפונים בעת נהיגה הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים בבטיחות בדרכים, ואחד הגורמים העיקריים להסחת דעת בעת הנהיגה הוא קריאה וכתיבה של הודעות.
למרות שלמעלה מ-90% מהאוכלוסייה מודעים לסכנות שבקריאת או כתיבת הודעות בעת נהיגה, סקר שערכה הרשות לבטיחות בדרכים (הרלב"ד) מעלה שדבר זה הפך לנורמה מקובלת: כ-60% מהנהגים היהודים מרגישים שמקובל במידה כלשהי שנהג יקרא או יכתוב הודעות בעת נהיגה: כ-40% מהנהגים היהודים דיווחו שהם קוראים הודעות בעת נהיגה ו-23% שהם כותבים הודעות. בקרב הנהגים הערביים עומדים אחוזים אלו על 40%, 22% ו-16% בהתאמה.
הפתרונות: עיצוב תדמיתי ואמצעים טכנולוגיים
במסגרת הסקר, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מציעה מספר פתרונות להפחתת השימוש בסמארטפונים בעת נהיגה, בדגש על הפחתת קריאת וכתיבת הודעות טקסט:
- עיצוב תדמית השימוש בסמארטפון בעת הנהיגה כלא נורמטיבית.
- שיפור מסוגלות בפועל של נהגים להימנע משימוש בסמארטפון באמצעות הכנסת אמצעיים טכנולוגיים החוסמים את האפשרות לקבל ולהוציא הודעות טקסט בעת נהיגה.
- מיקוד מאמצי ההסברה והמניעה בנהגים צעירים.
- יצירת אקלים חברתי שלילי כלפי שימוש בסמארטפונים בעת הנהיגה, באמצעות הגברת האכיפה ונראותה.
נהגים מבוגרים יותר – משתמשים פחות
רוב הנהגים מעריך כי לא ייתפסו על ידי גורמי האכיפה אם יכתבו או יקראו הודעות בזמן נהיגה: רק כשליש מהנהגים (יהודים וערבים) סבורים שיתפסו. אולם, במידה שייתפסו, 80% מהנהגים מעריכים שייענשו.
מעל 80% מהנהגים (יהודים וערבים) ציינו בסקר כי הם מסוגלים להימנע מקריאה או כתיבת הודעות בעת נהיגה. ככל שגיל הנהג היה גבוה יותר הייתה לו יותר נכונות להימנע משימוש בסמארטפון בעת נהיגה. בנוסף, הנכונות להשתמש בסמארטפון בנהיגה גבוהה ביותר כאשר הנהגים מוטרדים מנושאים שקשורים לביתם ומשפחתם.