אלימות במשפחה אינה פוגעת רק בנשים. גברים מוכים בישראל סובלים מדי יום מכאב פיזי ונפשי, יחס מעליב, קושי להתלונן ובעיות בביטחון ובדימוי העצמי. איך מצליחים לשנות את המצב?
עו"ד אורלי רוט
אישה שנהגה להכות ולהשליך נעליים על בעלה כשביקש ממנה לטפל בבנם התינוק, אישה שבגדה בבעלה באופן קבוע והתעללה בו נפשית, ואישה שהתמידה ביחס משפיל ומזלזל כלפי בן זוגה: כולנו שומעים על נשים מוכות הסובלות מאלימות מצד בן הזוג, אך קיימים גם מקרים רבים של גברים החווים אלימות פיזית, מילולית ונפשית מצד בת זוגם, אשר גורמת להם לנזק רב וקשה.
מעבר לסבל הישיר מהאלימות הפיסית והנפשית, גברים הסובלים מאלימות במשפחה חווים תחושות של גבריות פגומה, חוסר ביטחון ודימוי עצמי בעייתי – תחושות שלא תמיד קל לשקם, ומשפיעות על כל תחומי החיים. יתרה מכך, גברים מתביישים לחשוף את היותם מוכים הרבה יותר מנשים, ולכן מתקשים לקבל עזרה מהסביבה ולהיחלץ ממצבם העגום.
מתביישים להגיש תלונה במשטרה
אחת הבעיות הגדולות ביותר בתופעת האלימות כלפי גברים היא הזלזול מצד הסביבה, שנובע מהתפיסה לפיה גבר צריך להיות החזק בבית, ובעל המוכה על ידי אשתו נחשב לחלש ולא מספיק גברי. למרות שחוק אלימות והטרדה עומד לזכותם של הגברים המוכים ומאפשר להם לגשת למשטרה ולהגיש תלונה נגד הנשים המכות, פעמים רבות הם נתקלים במחסום הבושה – תגובות של לעג, אטימות וזלזול, שגורמות להם לוותר על הגשת תלונה ולהמשיך לחיות בפחד מתמיד.
כאשר גבר מוכה מצליח לגייס את האומץ הנדרש כדי להתלונן, הוא נתקל בבעיה נוספת: בניגוד לאשה מוכה – שדי בכך שתיגש לתחנת המשטרה ותספר כי היא מפחדת להימצא בסביבתו של גבר שהיא מגדירה כאלים – גבר המתלונן על אשה מכה חייב להשיג ראיות, תיעוד עדים ועובדות כדי לקבל התייחסות עניינית לתלונתו.
מה כדאי לעשות?
הדרך לטיפול בבעיה מתחילה בהבנה שאסור להיכנע לפחד. גברים הסובלים מאלימות בבית יכולים לשנות את מצבם ולשפר את חייהם, אם על ידי שיקום הנישואין או גירושין, במידת הצורך. למרות החשש מביקורת ותדמית שלילית, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לדיני משפחה ולהחליט יחד איך להתמודד עם המצב, האם וכיצד אפשר להגיש תלונה במשטרה ולמצוא את הפיתרון הטוב ביותר – שיביא לשינוי לטובה ולהחלמה בגוף ובנפש.