מלון VLIFE במרכז הארץ הוקם כדי לספק תנאים אופטימליים למנותחים, עם צוות רפואי נרחב, תוכנית פיזיותרפיה אישית, ליווי רגשי ותנאים של חופשה מפנקת. "אנחנו רוצים שהחולים ובני משפחתם יתמקדו אך ורק בהחלמה. לכל השאר אנחנו דואגים"
ניתוח או טיפול רפואי מורכב הוא אירוע שמעורר הרבה לחץ ודאגה, באופן טבעי. אנשים רבים משקיעים זמן ומאמצים בחיפוש המלצות אחרי בית חולים, מחלקה ואף רופא מנתח ספציפי, כדי להיות בטוחים שהם בידיים הטובות ביותר.
אלא שגם אחרי שהניתוח מסתיים, המסע רק מתחיל. כעת מגיע זמן השיקום – פרק זמן ארוך ומאתגר, כאשר איכות הטיפולים במהלכו, תקבע עד כמה ההתאוששות והחזרה לשגרה יהיו מוצלחות. "בעולם מושלם, מטופל שמשוחרר מניתוח היה נשאר באשפוז ומקבל טיפול איכותי, עד שמצבו ישתפר מספיק כדי לחזור לחיים פעילים", אומרת שרון לינדר, מנכ"לית מלון השיקום VLIFE, הממוקם בפתח תקווה. "אך לצערנו, במערכת הבריאות הציבורית שלנו יש עומס רב, ולכן ממהרים לשחרר מנותחים הביתה – גם אחרי יומיים-שלושה, וגם כשהם עדיין לא מוכנים לכך.
שיקום בתנאים של בית מלון
"מרגע זה, לאותו מטופל ולמשפחתו יש כמה אופציות. אפשר לבחור בשיקום ביתי, כשהמשמעות היא שאחד מבני המשפחה צריך לנהל אופרציה שלמה להנגיש את הבית, למצוא אנשי מקצוע שיגיעו הביתה ולסנכרן ביניהם, ללמוד מה הזכויות שמגיעות למשפחה ועוד. לעתים יש גם שיקום בקהילה, כלומר במרפאות שאינן בבית החולים, אבל בגלל העומס הגדול, קשה לקבל שם מענה איכותי ובזמן אופטימלי. גם בדיור מוגן, קשה למצוא מענה למצב רפואי מורכב.
"אנחנו מציעים אפשרות נוספת – מקום שעונה על כל הצרכים של מטופלים אחרי ניתוח, בין אם מדובר בבדיקות רופא תכופות, פיזיותרפיה, סיוע בביצוע פעולות יומיומיות, בדיקות נדרשות ועוד. כל אלה, בתנאים מפנקים של בית מלון – כשבן משפחה אף יכול להצטרף לחדרו של המטופל".
"בבית לא תמיד יש מי שיעזור"
המלון נמצא בבעלותה של קבוצת שר"פ פלוס, המחזיקה גם מרפאות אסתטיקה, כאב ופצעים. לדברי לינדר, למלון מגיעה אוכלוסייה מגוונת. "באים אלינו למשל אנשים שעוברים ניתוח החלפת ירך או ברך. בית החולים משחרר אותם אחרי יומיים-שלושה, אבל הם עדיין לא יכולים לעמוד על הרגליים.
"בבית, לא תמיד יהיה מי שיעזור להם להתקלח, להחליף בגדים, ללכת לשירותים. לילדים שלהם יש עבודה ומשפחה משלהם, והם לא תמיד יכולים לעזוב הכל כדי לטפל בהורה. יש משפחות שמתחילות תהליך לקבלת עובד זר, אבל הוא נמשך חודשים. לעתים הבית אפילו לא מונגש עבורם, וצריך לבצע בו שיפוץ של חדרי האמבטיה, השירותים ועוד. כאן אנחנו נכנסים לתמונה. כשהמטופל אצלנו במלון, הוא והמשפחה שלו יודעים שהוא יקבל את כל העזרה והטיפולים שהוא צריך.
"בנוסף מגיעים אלינו חולים אונקולוגיים שנמצאים בטיפולי כימותרפיה, ואין מי שילווה ויעזור להם בתקופה זו, או שבני הזוג והמשפחה לא יכולים לעשות זאת, מסיבות שונות. ניתן למצוא כאן גם אנשים שעברו ניתוחים מסוגים שונים – אורתופדיים, נוירולוגיים, גניקולוגיים, פלסטיים. לעתים הם לא רוצים להיות עול על המשפחה או בני הזוג, או אפילו לא רוצים שיידעו שעברו ניתוח".
איך אתם מצליחים לתת מענה לכל כך הרבה סוגים של מחלימים?
"המפתח טמון בצוות עובדים גדול, מקצועי ומיומן. כל יום נמצא כאן רופא, ו-24 שעות ביממה יש במלון אחים ואחיות עם הכשרה של טיפול נמרץ. יש אצלנו פיזיותרפיסטים, שמגבשים עבור כל מטופל תוכנית פרטנית, שישה ימים בשבוע, פעמיים ביום. יש קבוצות פיזיותרפיה, חדר כושר שיקומי, ריפוי בעיסוק, ועובדות סוציאלית שמלווה את המטופל ומשפחתו, ונותנת מענה גם בפן הרגשי, וגם בסיוע במיצוי זכויות.
"בנוסף, יש לנו צוות כוח עזר שמסייע למטופלים ומעניק מענה לכל מה שהם צריכים, וכל אלה בתנאים של חדר מלון – שלוש ארוחות ביום, ניקיון יומיומי ועוד. כך שמצד אחד, המטופלים מרגישים כאן נוח ונעים, כמו בבית; ומצד שני, בזכות הטיפול המקיף שהם מקבלים פה, הם מחלימים מהר מהצפוי".
"לא רציתי להיות נטל על הילדים"
על התחושה הביתית שמספק המלון, מעידה כרמלה יהודה – אחת ממאות המחלימים שהתארחו בו עם השנים. "הרופא אמר לי שהשבועיים הראשונים הכי קריטיים להחלמה. ולא רציתי להיות נטל בבית על המשפחה ועל הילדים, אז אמרתי לעצמי שאם אני יכולה ללכת למלון החלמה, זה עדיף לי מאשר שאהיה נטל על המשפחה.
"לפני שבאתי לפה היו לי המון חששות, פחדתי מההחלמה והשיקום. אבל מהרגע הראשון, הרגשתי שהגעתי למקום הכי טוב והכי בטוח בשבילי. במבט לאחור, אני יכולה לסכם את השהות במלון כחוויה נהדרת".
החזרים דרך קופות החולים ופוליסות הביטוח
המלון, כאמור, ממוקם בפתח תקווה, ומטופליו יכולים לקבל החזרים מקופות החולים וחברות הביטוח, בהתאם לפוליסה שברשותם. כמו כן, יש מבצעים שמתעדכנים מעת לעת. "הביקוש לשירות שלנו רק עולה, גם בשל מגבלות הרפואה הציבורית, וגם כי אנשים מבינים שזו הדרך לספק את הטיפול הכי טוב שאפשר, במקום תומך ונעים", אומרת לינדר.
"כל אחד מאיתנו היה רוצה לחשוב על עצמו כמי שיהיה שם 24/7 עבור בן בת הזוג או ההורים, במקרה הצורך. אבל בפועל, קשה מאוד לתמוך או לסעוד בן זוג או הורה. כשהם מגיעים לכאן, הם יודעים שהם בידיים הכי טובות.
"הרבה פעמים מגיעים לפה בני המשפחה של המנותחים אחרי חיפושים והתרוצצויות, ואומרים: 'איך לא ידענו עליכם קודם?', כי לפתע משקל רב יורד להם מהכתפיים. וזו המטרה שלנו – שהחולים ובני המשפחה שלהם יתמקדו אך ורק בתהליך ההחלמה. ולכל השאר – אנחנו נדאג".