מה אומרים הדו"חות שחברות הביטוח שולחות אליכם? אם אתם לא יודעים, אתם לא לבד – וכנראה שחוסר הידע הזה עולה לכם הרבה כסף. משפחה ממוצעת מוציאה מדי חודש כ-2,350 שקל על ביטוחים, שבחלקם אין שום צורך
בעידן שבו המכתבים המתקבלים בדואר הולכים ומתמעטים, יש יוצא דופן אחד: המכתבים מחברות הביטוח שמוסיפים להגיע, ומספרם רק עולה משנה לשנה. חברות הביטוח משווקות באגרסיביות עוד ועוד פוליסות המבטיחות לנו כיסוי מושלם – ופעמים רבות, אף אחד לא שם לב שאנו משלמים פעמיים עבור אותה הפוליסה לחברות ביטוח שונות, ושלחלק מהפוליסות אנו כלל לא זקוקים.
כמה חסכה בת 60 שהוציאה יותר מ-4,000 שקל בחודש על ביטוח?
"אישה כבת 60 הגיעה אלינו להתייעצות בנושא ביטוח משכנתא", מספר יניב ששון, מנכ"ל חברת Pre-Plan לתכנון פיננסי ופנסיוני. "במהלך הפגישה התברר כי היא מוציאה יותר מ-4,000 שקל מדי חודש על ביטוחים, כשבמקביל היא הגדילה את המשכנתא שלה כדי לקחת הלוואה".
בבדיקה מעמיקה, התברר כי היא החזיקה ארבעה ביטוחי חיים וביטוחי משכנתא על אותה ההלוואה, ומשלמת יותר מ-1,000 שקל בחודש על ביטוח תאונות אישיות.
לאחר התאמה מחודשת של תיק הביטוחים עבור האישה, ביטול של ביטוחים כפולים והוספה של ביטוח בריאות שהיה חסר בתיק, החיסכון הכספי הגיע ליותר מ-3,000 שקל בחודש – ופטר אותה מהצורך ליטול הלוואה או להגדיל משכנתא. בחישוב שנתי, מדובר בחיסכון מרשים של 36 אלף שקל.
משלמים 2,350 שקל בחודש – רק על ביטוחים
אם פעם הסתפקנו רק בביטוח חיים סטנדרטי, היום כבר אי אפשר בלי ביטוח חיים למשכנתא, ביטוח בריאות פרטי, ביטוח סיעודי וביטוח למקרה של אובדן כושר עבודה, ביטוחים לרכב, לתכולת הבית, לצד ג', לטיסות לחו"ל ועוד. בלי להרגיש, העלות המצטברת של הביטוחים הללו עשויה להגיע בקלות לאלפי שקלים מדי חודש למשפחה ממוצעת.
בשנת 2015, העריכו בארגון "אמון הציבור" כי משפחה ישראלית שבה שני הורים כבני 40 ושני ילדים בני פחות מ-18, מוציאה מדי חודש כ-2,350 שקל בממוצע על סוגי ביטוח שונים כגון פנסיה, דירה, סיעוד ורכב. למשפחה בגודל זה, מדובר בכ-15% מההכנסה הממוצעת.
"תחום הביטוח והחיסכון תופס חלק ניכר מההוצאות המשפחתיות, ולכן רצוי לבדוק מדי פעם את התיק ולהתאים אותו לשינויים שכולנו עוברים – כמו שינוי במצב משפחתי, החלפת מקום עבודה, מעבר לעצמאות או יציאה לפנסיה", אומר יניב. לדבריו, בדיקה וארגון מחדש של הפוליסות בתיק עשויים בהחלט לשפר את הכיסוי הביטוחי – וגם לחסוך למשק הבית עד עשרות אלפי שקלים בשנה.
במקום ביטוח בריאות פרטי – המשפחה שילמה על ביטוח תאונות אישיות
יניב מספר על מקרה אחר, של משפחה בת חמש נפשות, אשר שילמה בכל חודש יותר מ-1,500 שקל על ביטוח בריאות פרטי והגיעה להתייעצות בנוגע לתיק הביטוח המשפחתי. בדיקה מהירה העלתה כי למשפחה כלל אין ביטוח בריאות פרטי כפי שסברה, אלא ביטוח תאונות אישיות בלבד.
"בעקבות הבדיקה, בני המשפחה רכשו ביטוח בריאות פרטי – והצלחנו להוריד את העלות החודשית של הביטוחים שלהם בכ-500 שקל בחודש", אומר יניב, "שהם חיסכון של 6,000 שקל בשנה".
חפשו איש מקצוע שיפעל למענכם, ולא למען חברת הביטוח
אך האם בכלל אפשרי לקבל יעוץ מתאים ומקיף שאינו נגוע בניגוד אינטרסים? יועצים פנסיוניים מטעם הבנק יתייחסו תמיד אך ורק לתיק הפנסיוני, ולא יוכלו לסייע לכם בכל מה שקשור לפוליסות ביטוח. המשווקים של הגופים הפיננסיים מציעים לכם פוליסות שונות של ביטוח וחיסכון, ופועלים במטרה להגדיל ככל האפשר את הרווח של התאגיד.
ומה לגבי סוכני הביטוח? רבים מהם עובדים רק עם חברה אחת או שתיים, ולכן לא תמיד יוכלו להציע את העסקה המשתלמת ביותר עבורכם.
הפיתרון הוא לפנות ליועצים ולסוכנים בעלי רישיון העובדים עם מגוון רחב של חברות ביטוח וגופים פיננסיים בישראל, ומסוגלים לספק מענה מקיף לכל צורכי המשפחה. "מומלץ לפנות לאיש מקצוע המכיר היטב את כל מוצרי הביטוח בשוק ויודע להתאים ללקוח את הביטוח הטוב ביותר עבורו, במחיר ההוגן ביותר. בסופו של דבר, המטרה היא לבצע תכנון פנסיוני ופיננסי מתוך הסתכלות הוליסטית על כל התיק הביטוחי והפנסיוני, לטווח ארוך", אומר יניב.