האדריכל חיים קזס, החתום על פרויקט של 26 וילות יוקרה בצפון תל אביב ופרויקטים נוספים, מסביר מהם הקשיים העוברים על בני זוג שרוצים לבנות את בית החלומות שלהם ואילו כלים נדרשים כדי לצלוח את התהליך בבטחה
"רוב הזוגות שמחליטים לתכנן ולבנות בית משתעשעים בשלב הראשון בחלומות ובפנטזיות שהם מוצאים במגזיני עיצוב למיניהם", אומר האדריכל חיים קזס. "בשלב השני, החלומות האלו בדרך כלל מתנפצים, כשהם מתחילים להתייעץ עם חברים שלא ממש מבינים בתחום או אנשי מקצוע שיש להם אינטרס לבנות בית פשוט יותר – ואומרים להם שהחלומות שלהם יעלו הון.
"אבל היום אני יכול להגיד שזה לאו דווקא נכון. אפשר להגשים הרבה חלומות בעיצוב ותכנון הבית או לפחות את העקרונות שעומדים מאחוריהם – בלי להוציא הון", אומר קזס. "למשל, היה זוג שהגיע אליי עם תמונה של סלון בגודל של 150 מ"ר ורצה בדיוק כזה. בפועל, הם הבינו שהמגרש שלהם לא מתאים לסדרי הגודל האלו, אבל הצלחנו לתכנן סלון שהרגיש מאוד מרווח ונתן תחושה שמדובר בחלל אירוח גדול ביחס לבית – הכל אפשרי אם חושבים באופן יצירתי".
"דווקא כשמנקים אלמנטים, הבית נראה יוקרתי יותר"
קזס עוסק באדריכלות זה עשר שנים. הוא מתכנן ומעצב בתים פרטיים ומבני ציבור ובין היתר, תכנן לאחרונה פרויקט יוקרה בן 26 וילות בצפון תל אביב. מתוך הניסיון שצבר בתחום הוא מסביר "ברוב המקרים לא ניתן לבצע העתקה של בית אחר, כי התנאים מסביב שונים מאוד, אבל אפשר בהחלט להבין את העקרונות שהנחו את העיצוב ולשמור עליהם בעיצוב שלנו".
עבור קזס, בן 40 ואב לשניים, העבודה כאדריכל היא הגשמת חלום. בצעירותו, עבד קזס כפועל באתרי בנייה, ושם צבר הרבה ידע על עבודת השטח. "הניסיון המעשי שלי בתחום הבנייה נותן לי יתרון משמעותי כאדריכל. הידע המעשי שלי מסייע בתכנון אלמנטים אדריכליים תוך כדי הבנת מורכבות הביצוע שלהם – זו עוד תכונה שחשובה מאוד בעיניי אצל אדריכל משום שיש קשר ישיר בין מורכבות התכנון לעלות של הפרויקט. מי שידע לתכנן אלמנטים כביכול פשוטים, שעדיין יספקו אפקט של וואו – יוכל לחסוך.
"יתרה מכך, בשנים שאני בתחום הבנתי, שלעתים כשמפחיתים ומנקים כל מיני אלמנטים שהוספו כדי לפאר את הבית, נוצר דווקא אפקט הפוך, הבית נראה אפילו יוקרתי ואיכותי יותר. צריך רק לדעת כיצד לעשות זאת, איך משתמשים בפחות ומקבלים יותר וכמובן, שככל שחוסכים תקציב הוא יכול לשמש לדברים נחוצים אחרים בפרויקט".
הדמיות ועיצוב: סטודיו טל אלימלך
"לתקשר עם הקבלן בשפה שלו"
ממה צריך להיזהר כשבונים בית?
"תכנון לא טוב הוא הדרך הבטוחה לליקויי בנייה וזו צרה שעדיף לא להיכנס אליה", אומר קזס. "לעתים נוצרים ליקויים בגלל העדר ידע, מחשבה או תכנון לא נכון בפרטי ביצוע לאיטום, בידוד, בטיחות ועוד. זה קורה גם למתכננים עם ותק רב, שלמרות שנים שהם בתחום אין להם הרבה ידע בביצוע והם אינם מקצועיים מספיק".
אך לדבריו, לא תמיד האדריכל הוא האשם. "לצערי בימינו קשה מאוד למצוא קבלנים איכותיים ואמינים. בשוק ישנם הרבה קבלנים שלא יודעים מספיק על בנייה והם יוצרים המון ליקויי בנייה שלאחר מכן מאוד קשה לתקן, לפעמים אפילו בלתי אפשרי ובכל מקרה, זה עולה הרבה כסף. לכן חשוב לדעת איך להעביר נכון לקבלן את מה שתוכנן וכיצד לגרום לו להבין ולהימנע מפרשנויות לא נכונות ונזקים.
"כמי שהיה בצד השני, של הבונה, אני יודע מהן הדרכים בהן הקבלן יבצע כמה שיותר טוב את המוטל עליו. ההיכרות שלי עם השפה של השטח בשילוב עם הידע המקצועי שלי מאפשרים דינאמיקה חיובית ביני ובין הקבלן, המובילים לאמון והערכה כלפיי. ככה אני מצליח לגרום לקבלן לבצע דברים בצורה נכונה ותקינה בלי ויכוחים מיותרים ובלי לפגוע באגו שלו. לצערי, אם האדריכל לא מספיק ברור ויודע לעמוד איתן מול הקבלן, הוא פשוט יבצע מה שמתחשק לו ומה שנוח לו".
"כמו פסיכולוג בטיפול זוגי"
אילו כישורים אנו צריכים שיהיו לאדריכל שלנו?
"בעיניי אחד הכלים החשובים ביותר שיהיו לאדריכל הוא אינטליגנציה רגשית גבוהה מאוד. רק כך הוא יוכל להבין את הצרכים הספציפיים של הזוג ולבנות פרופיל עיצובי של נראות הבית והחלוקה הפנימית של החללים בו שיתאימו בדיוק למשפחה. לכן, חשוב מאוד לבחור אדריכל שהכימיה איתו טובה ושתהיה לזוג תחושה שהוא יכול להוביל אותם בבטחה ובכיף בתהליך.
"לא פעם זוגות מגיעים למחלוקות ואפילו ריבים בנוכחותי במשרד בגלל העדפות שונות בתכנון הבית, האישה רוצה הרבה חדרים, האיש מעדיף חללים גדולים יותר ועוד. כאן חשוב שיהיה מישהו עם הרבה ניסיון חיים שידע להרגיע וימצא מהר את הדרך לעמק השווה", אומר קזס.
"חשוב לתת לכל אחד מהם את המקום להביע ולהגשים את רצונותיו ולהעניק להם את הכלים לעשות זאת, מבלי לבטל לגמרי את רצונו של הצד השני. לפעמים אני מוצא עצמי מנהל שיחה כמו פסיכולוג בטיפול זוגי, אבל כשהם מגלים ששניהם הצליחו להביע את עצמם וביחד עם ויתורים קלים הם יוצרים משהו ששניהם שלמים איתו, אז הם גם מתחילים ליהנות מהדרך. זו אחת המשימות הקשות שלי בכל תהליך תכנוני, לגרום לי וללקוחות שלי ליהנות מהדרך", הוא מסכם.