המשתתפים בסמינר של עמותת "פנימה", עוצרים את מרוץ החיים לטובת שבועיים המוקדשים לגילוי עצמי והתפתחות רוחנית בעזרת שיעורי יהדות, סדנאות אומנות, מוסיקה ויצירה, שיעורי פסיכודרמה והרצאות
השנים שאחרי סיום השירות הצבאי משמעותיות מבחינות רבות עבור הצעירים הישראלים.
אחרי היציאה ממסגרות שבהן היו כל החיים – בית הספר והצבא – עכשיו הם עומדים ברשות עצמם וצריכים לקבל החלטות שיקבעו את מסלול החיים שלהם. זה הזמן שלהם לגלות את עצמם, ללמוד מי הם באמת, ומהם העקרונות שיובילו אותם לאורך חייהם.
עבור אלה הנמצאים בצומת דרכים בחייהם, מציעה עמותת "פנימה" תוכנית מרוכזת וממוקדת, שעוזרת להתבונן עמוק ולהחליט על המשך הדרך. "תוכנית אלול" היא סמינר המתקיים בקיבוץ נערן שבבקעת הירדן השלווה, שנולד במטרה לאפשר להגיע להיכרות עצמית, התפתחות רוחנית ושלווה פנימית גדולה יותר.
"דווקא כאן, בין נופי הארץ, אפשר לעבור תהליכים רוחניים משמעותיים אל הנפש, המיקום הוא לא העיקר", אומר דידי דגני, מנהל התוכנית בת השבועיים, המוקדשת כולה לתהליך פנימי שעוברים המשתתפים, רובם סטודנטים וצעירים אחרי צבא, בעזרת תוכן מרתק וייחודי ממגוון תחומים, ביניהם יהדות, נגרות, אומנות ועוד.
חיבור פנימי עמוק
תוכנית אלול קיימת כבר שלוש שנים, ועד כה נטלו בה חלק מאות משתתפים מכל הארץ – רובם סטודנטים וחיילים וחיילות שהשתחררו מהצבא, שגילו שהם יכולים לעבור את התהליך העמוק שהם מחפשים בסמינר ממוקד וקצר יחסית, קרוב לבית – בלי להחתים דרכון בשדה.
מה הייחוד של התוכנית שלכם לעומת מסלולים אחרים להתפתחות רוחנית, בארץ ובעולם?
"אחד המאפיינים המיוחדים אצלנו הוא הקשר ליהדות", אומר דגני. "אמנם הרוב המוחלט של משתתפי התוכנית הם חילונים, אבל אנו עוסקים בחיבור פנימי דרך תכנים הקשורים ביהדות. זה אלמנט שאי אפשר למצוא בשום סדנה בהודו, למשל. בנוסף, התוכנית שלנו מרוכזת מאוד, אבל לא נועדה 'לשפוך' מידע אינטלקטואלי על המשתתפים – היא עוסקת בהסתכלות פנימה ובתהליך האישי שכל אחד עובר עם עצמו".
"גם אנשים מוצלחים מחפשים משמעות בחיים"
מה הפרופיל של האנשים שמגיעים אליכם?
"מגיעים אלינו אנשים שנמצאים בשלבים שונים בחיים, כאלה שרק מתחילים את דרכם ותוהים לאיזה כיוון לפנות; ואחרים שכבר מצאו את מסלול החיים שלהם, אבל רוצים להמשיך להתפתח ולמצוא משמעות רבה יותר בקיום. באחת הסדנאות למשל השתתפו יחד מנהלת חשבונות של בנק גדול וסטודנט לרפואה, לצד צעירה שסיימה עבודה מועדפת אחרי צבא וסטודנט לחינוך – זה המצב הרגיל שלנו, מגוון מאד רחב של אנשים".
למה בעצם הם בוחרים לעצור הכל לשבועיים, כדי להשתתף בסמינר?
"יש כאלה שפשוט אוהבים ללמוד ולהרחיב את האופקים גם ברמה הרוחנית; אחרים באים לכאן כי בשגרת החיים הם מרגישים נתק של הגוף מהנפש ומהנשמה – נתק שיוצר תחושה של תסכול פנימי וחוסר שקט", מסביר דגני. "אנחנו רואים שרבים מגיעים לתוכנית עם רעב עמוק למשמעות, מעין תחושה של חור שלא מצליח להתמלא.
"בדרך כלל, אלה אנשים שנחשבים למאוד מוצלחים כלפי חוץ, לומדים מה שרצו או עובדים בתחומים שהם אוהבים, אבל עדיין מרגישים שמשהו חסר.
"תוכנית אלול היא תוכנית מרוכזת מאוד, שמאפשרת למשתתפים לעצור לרגע את שטף החיים העמוס, כדי לשאול את השאלות שחשובות להם למצוא בתוכם את התשובות, בתהליך שכולו תובנה עצמית המחזקת את משמעות הקיום של האדם ואת הבחירות שהוא עושה בהמשך", מוסיף דגני.
לחזור לשגרה – עם תובנות חדשות
לדברי דגני, תוכנית אלול מזמינה את המשתתפים למסע אל תוך עצמם דרך סדנאות ועבודה אישית, שתכליתם המשותפת היא ליצור חיבור קרוב יותר של האדם לעצמו. המשתתפים בסמינר לומדים לזהות את החסמים שמפריעים להם להיות מחוברים לעצמם, וללמוד איך לנטרל אותם – או לרתום אותם למסע החיים שלהם.
יש אנשים שהשאלות האלו מלוות אותם שנים. סמינר של שבועיים זה מספיק?
"נכון, משך הזמן של התוכנית שלנו קצר יחסית; אבל מדובר בסדנה מגוונת ורב תחומית, שכוללת מגוון שיעורים והתנסויות – סדנאות נגרות, מוסיקה, יצירה, פסיכודרמה, הרצאות של מומחים שונים ועוד. יש זמן שמוקדש ללימוד אישי, לצד פעילויות קבוצתיות מדהימות.
"העובדה שמדובר בסמינר עם אנשים נוספים, ושמשולבות בו סדנאות קבוצתיות ופעילויות חופשיות יותר, מוסיפה נדבך קהילתי וחברתי חשוב, ומאפשרת הרבה הנאה, חוויות משותפות וצחוק. במהלך השבועיים האלה המשתתפים צוברים ידע בעל ערך רב – ויכולים לחזור לחיי השגרה שלהם, אבל הפעם עם ביטחון עצמי רב יותר, ועקרונות אישיים שעוזרים להם לנווט במסלול החיים".
מה המשתתפים מספרים על תוכנית אלול?
צפו בסרטון >>
המחזור הבא של תוכנית אלול בקיבוץ נערן יוצא לדרך!
למידע נוסף והרשמה השאירו פרטים: