צילום: ניב קנטור
רן קליינר, מומחה לרחפנים ומייסד חברת GADFIN, מספר על ההתפתחויות הצפויות בתחום לקראת הכנס הרביעי לתעשיית הרחפנים האזרחית, "אנשים ורחפנים 2020"
"יותר ויותר גופים ציבוריים בישראל – משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, משטרה ועוד, החלו להשתמש בשנה החולפת ברחפנים" – כך אומר רן קליינר מחברת GADFIN לקראת כנס "אנשים ורחפנים 2020", בהפקת קבוצת אנשים ומחשבים, שייערך בשבוע הבא, ביום ב' ה-13 לינואר 2020.
"הרחפן הפך להיות כלי עבודה אשר מחליף דרכי עבודה מסורתיות, ועושה זאת ביתר יעילות", הוא מסביר. "ניתן לחלק את התחום לשניים: האחד הוא תחום נותני שירותים מבוססי רחפנים. תחום זה התפתח מאוד וצפוי להמשיך ולהתפתח גם השנה, בשל התועלות שהוא נותן ללקוחות ארגוניים במגזרי המשק השונים.
רחפנים בתחום הבנייה: מגלים חריגות והשלכת פסולת לא חוקית
"כך, למשל, היכולת לספק שירותי מיפוי מתקדמים, עם יכולות למידול בדו-מימד ובתלת-מימד. אם בעבר חברות מיפוי היו מספקות תמונה, הרי שכיום יש ביכולתן לספק ניתוחים מתקדמים במגוון מימדים, עם מדידות חכמות ומדויקות", הוא מפרט.
דוגמה נוספת, מציין קליינר, היא הרחפנים בעולם הבנייה. "הם מסייעים למעקב אחר התכנון מול הביצוע במהלך הבנייה, גילוי חריגות ועוד. רשויות מקומיות מסתייעות ברחפנים כדי לגלות חריגות בנייה, או חברות קבלניות שמשליכות פסולת בניין שלא במקומות המיועדים לכך. מעין הרחבה של מצלמות המעקב, כאשר הכל נעשה בזמן אמת ובמתכונת דיגיטלית. כך, כלל הנתונים נאספים וניתן לעשות להם עיבוד וניתוח לאחר מכן, באוף-ליין".
לדבריו, "גם העולם החקלאי נהנה מהיכולות של הרחפנים, במעקב אחר מזיקים, שדות בהם הגידולים מתפתחים יפה מול כאלה שלא, ועוד".
"צפויים לראות הרחבה של שימוש ברחפנים"
התחום השני בעולם הרחפנים, מסביר קליינר, הוא חברות סטארט-אפ אשר מפתחות טכנולוגיות חדשניות שישתמשו בהן בעתיד. "בעולם, המיקוד הוא על התפתחות הרגולציות, על מנת לאפשר לרחפנים לעבוד בעוד ועוד מתארי פעילות. למשל, לטוס בצורה בטוחה מעל אנשים; לטוס מרחקים גדולים, מעבר לקו הראיה של מפעיל הרחפן. הדבר יאפשר בעתיד משלוחים אוויריים מבוססי רחפנים.
"מדובר במגמה חזקה, שכל חברות הכי גדולות בעולם, דוגמת אמזון ואובר רוצות להיכנס – ונכנסות אליו. אני מעריך כי השנה תהיה פריצת דרך בתחום הרגולטורי בעולם, מה שיביא להרחבת השימוש ברחפנים במתארי פעילות שונים".
תמונת מצב עדכנית בזמן אמת
"טכנולוגיות הרחפנים בעולם בהחלט מתקדמות", מציין קליינר, "אלא שיש חסמים לתחום. החסם הראשון הוא הרגולציות. החסם השני הוא הצורך להפעיל את הרחפנים בצורה בטוחה ומאובטחת. שילוב טכנולוגיות אלו יחד עם האסדרה, ירחיב את השימוש בהם".
"הרחפנים מחליפים פעולות של יישומים מסורתיים וותיקים, למשל משלוחים דחופים, סיוע למטוסי ריסוס חקלאי, ועוד. אנו צפויים לראות הרחבה של שימוש ברחפנים, לצד כניסות של טכנולוגיות ויישומים חדשים". לדבריו, "קיים שימוש הולך וגדל ברחפנים בקרב גופי חקירות, אכיפה, שיטור וביון. נעשה שם שימוש נרחב בקליטת מידע מחיישנים לצורך יצירת תמונת מצב עדכנית בזמן אמת, ושילוב הנתונים הללו במערכות שליטה ובקרה.
"בעולם תוכן זה, המיקוד הוא על ביצוע כמה שיותר פעולות אוטונומיות, ופישוט של פעולות מורכבות". "גם השנה", הוא סיכם, "הכנס יחבר את האנשים הנמצאים בלב העשייה בתחום הרחפנים בארץ: נותני שירותים, יבואנים, חברות סטארט-אפ וגופים ציבוריים וממשלתיים. עבור כל מי שעוסק בתחום, הכנס הוא המקום להתעדכן ולפגוש את האנשים שבליבת העשייה".
"אנשים ורחפנים 2020"
יום ב', ה-13 לינואר 2020
מרכז כנסים אבניו, קריית שדה התעופה
לאתר הכנס ולו"ז האירוע >> https://drones2020.events.co.il/home