הלקוחות מצמצמים הוצאות, החברות שולחות עובדים הביתה והפעילות הכלכלית במשק מצטמצמת. אחת הדרכים לעבור את המשבר בשלום, תוך התייעלות משמעותית וחיסכון במשאבים, היא לבחון את הכדאיות להתמזג עם חברה סינרגטית – כך שכל הצדדים ירוויחו
משבר הקורונה גרם להאטה משמעותית בפעילות הכלכלית במשק: סגירתם של משרדים ומפעלים שאינם חיוניים, שליחת עובדים רבים לחל"ת או אף פיטורים וירידה משמעותית בנפח המסחר, מעוררים חששות משמעותיים בקרב בעלי עסקים וחברות. אך יש גם כאלה שמנצלים את המצב כדי להיערך מחדש – ולהגיע מוכנים יותר ליום שאחרי.
"דווקא עכשיו, אנו מעריכים שנראה יותר ויותר חברות שיתחילו להתעניין במיזוגים עם חברה דומה או משלימה להן", אומר ערן ברלינסקי, שיחד עם אחיו, אמיר ברלינסקי, מנהל את חברת מרג'פוינט, המתמחה בייעוץ בתהליכי מיזוגים ורכישות.
"ההיגיון הוא פשוט: בתקופה שבה אי הוודאות תגדל מאוד, הצמיחה תקטן, הפעילות הכלכלית תרד, לחברות יהיה קשה יותר להתחרות זו בזו בגלל מיעוט העסקאות, האשראי יתייקר ויהיה פחות בר השגה – לכן, במקרים רבים, הדבר החכם לעשות הוא לאחד כוחות".
מיתרונות המיזוג: התייעלות וחיסכון
"מיזוג של שתי חברות הפועלות באותו ענף, או בתחומים משלימים, טומן בחובו כמה יתרונות משמעותיים", מוסיף ערן. "ראשית, במקום להתיש אחד את השני בניסיון למשוך קונים על ידי הורדת מחירים או מבצעים שאינם משתלמים כלל לחברה, החבירה יחד מונעת את הצורך הזה. שנית, כך אפשר לייעל תהליכים במידה משמעותית – למשל, במקום להחזיק שתי מחלקות נפרדות למכירות אפשר לאחד אותן".
לדברי אמיר ברלינסקי, "אחד החששות בעת מיזוג הוא פיטורים של חלק מהעובדים, אך במצב הנוכחי חברות גם ככה נאלצות לפטר עובדים ולקצץ בהוצאות ואולי אף לסגור את העסק. בעת מיזוג, לעומת זאת, ההתייעלות והחיסכון המושגים מאפשרים לחברות להבטיח את עתידם של העובדים שנשארו לטווח ארוך ויציב יותר".
"לנצל את המשבר לטובת צמיחה הדדית"
רבים סבורים כי מיזוגים ורכישות הם עניין של חברות ענק ותאגידים, אלה המככבים מדי יום בכותרות הראשיות של מדורי הכלכלה, אך ערן מסביר שזה לא חייב להיות המצב: "מיזוג הוא לא תמיד רק הזדמנות של השחקנים הגדולים לטרוף את הבינוניים או הקטנים. ההיפך הוא הנכון: במיוחד בעיתות משבר, השחקנים הקטנים והבינוניים יכולים לחבור אל הגדולים מהם, שלרוב נהנים מאיתנות פיננסית גדולה יותר, ולנצל את המשבר לטובת צמיחה הדדית של שני הצדדים", הוא אומר.
"לדוגמה, בימים אלה הלקוחות מנסים לחסוך בהוצאות ככל האפשר. כתוצאה מכך, עסק שיציע סל מוצרים רחב יותר יהנה מכמה יתרונות תחרותיים. הוא יחסוך ללקוחות שלו הוצאות לוגיסטיות, כגון דמי משלוח וכדומה; גם זמן התגובה שלו יהיה מהיר יותר – הכל יגיע יחד במשלוח, במקום כמה משלוחים שיגיעו בזמנים שונים".
נותנים מענה לחברות בינוניות ללא ידע מקצועי בתחום
לאחים ברלינסקי ניסיון עשיר במיזוגים ורכישות של חברות בינוניות, משפחתיות ברובן. ערן, ששימש סמנכ"ל תפעול בקבוצות גדולות במשק ועסק רבות בתחום, הקים את החברה לאחר שזיהה מגמה מתרחבת בישראל של מיזוגים גם בקרב חברות בסדר גודל בינוני. אמיר, אחיו, שניהל מחלקות עסקיות בבנק לאומי, הצטרף אליו בהמשך, ויחד הם נותנים מענה לחברות בינוניות או משפחתיות שאין להן ברוב המקרים, את הידע המקצועי הנדרש כדי לבצע תהליך מורכב זה בהצלחה.
במהלך שנות פעילותה, מרג'פוינט ליוותה מקרוב מיזוגים ורכישות לא מעטים. בין היתר, ניהלה החברה לאחרונה את מכירתה של חברת המניע יצרנית ויבואנית משאבות לתעשיה – לקבוצת סקופ מתכות הציבורית; את לילו וטורי – חברת סחר בכלים סניטריים, לניאור אחזקות (בעלת חמת הציבורית ) תמורת 20 מיליון שקל; רכישת דיסקל בידי האחים דיין (בעלי טריידמוביל ונאסא פאי); רכישת יצרנית המנועים ריגל בלוייט בידי זוקו שילובים ועוד.
במיזוג חכם, שני הצדדים מרוויחים
"מאחר שליווינו חברות מסוגים שונים, קטנות, בינוניות וגדולות, הפועלות בתחומים מגוונים – למדנו כי במקרים רבים, ובמיוחד כאשר המיזוג נעשה באופן מושכל ועם הרבה מחשבה מראש, שני הצדדים מרוויחים ממנו", אומר אמיר.
"דווקא עכשיו, כשחברות רבות חוששות לעתידן, נוצרה הזדמנות ממשית לפעול לכיוון של מיזוג. מדובר על תהליך שאם ייעשה נכון, יוכל להציל חברות מקריסה ואף לגרום להן להתפתח אל מעבר למה שחשבו שיוכלו אי פעם", הוא מסכם.
רוצים להתייעץ עם המומחים של מרג'פוינט?
השאירו פרטים כאן –