אחוז הישראלים שיש להם שתלים בפה במקום שיניים טבעיות רק עולה, אך רבים לא יודעים ששתל הוא לא האופציה היחידה ויש מה לעשות כדי להציל שיניים חולות. "שן טבעית היא הטובה ביותר ואפשר היום לשמר אותה באמצעים שלא היו קיימים בעבר"
כמעט לכולנו יש שתל אחד לפחות בפה, אחרי ששמענו מרופא השיניים שאין מה לעשות כדי להציל את השן הטבעית וחייבים לעקור. אך הפופולריות של שתלים צוברת תאוצה גם במקרים בהם ניתן להציל את השן ויש רבים שעושים שתלים בכל הפה, כתחליף לטיפול שיניים, ומוציאים על כך מאות אלפי שקלים.
"שתלים הם פתרון מצוין, אבל אם יש ברירה, אין תחליף לשן טבעית", אומרת ד"ר ג'בארין ארנאן, רופאת שיניים מומחית ובעלת מרפאה פרטית מוכרת באזור הצפון. "שתל כשמו כן הוא, הוא שן חלופית, ולכן הוא תמיד יהיה בעדיפות שנייה על פני השן הטבעית והפונקציונלית. מכאן החשיבות הרבה של שימור שיניים טבעיות", היא אומרת.
"שיניים טבעיות מחזיקות עד פי 5 יותר משתלים"
ד"ר ארנאן מדברת מניסיון רב. היא אחת הרופאות היחידות בארץ שמתמחה באנדודנטיה, תחום התמחות העוסק במחלות של שורש השן וטיפול בהן. " למרבה הצער, למרות שאנשים עושים שתלים בשיניים כל הזמן – מחקרים מראים שלא מעט מההשתלות נכשלות".
לדבריה, מטופלים שמגיעים למרפאה שלה במושירפה (מעלה עירון) בטוחים שהפתרון היחיד הוא שתל, כי ככה אמרו להם בכל מקום אחר. "לא קיימת מודעות לעובדה שאפשר לנסות לשמר את השן, כי זה תחום חדש יחסית בישראל, "השן הטבעית היא הטובה ביותר. מחקרים רבים מראים כי שיניים שטופלו במקצועיות, מחזיקות מעמד פי שניים עד פי חמישה יותר משתלים, אם רק יודעים איך לטפל בהן".
לייעוץ לשימור שיניים טבעיות מד"ר ארנאן, השאירו פרטים –
"אפשר להציל כמעט כל שן"
ד"ר ארנאן מספרת כי "בזכות ההתקדמות המשמעותית ברפואת השיניים בשנים האחרונות, אפשר להציל כמעט כל שן, אבל זה דורש מיומנות וידע של מומחה באנדודונטיה.
"אני מטפלת באנשים שכבר עברו סבל רב בגלל השיניים, למשל, חולי סרטן שחשוב להציל את השיניים שלהם כי אסור לבצע להם עקירות, ילדים שסבלו בגיל מוקדם מעששות נרחבות בשיניים קבועות ולא מצאו מסגרת מתאימה לטיפולי שורש, אנשים עם תהליכים דלקתיים נרחבים ששינייהם היו מיועדות לעקירה וגם אנשים שלא מצליחים להרדים אותם לצורך טיפול שורש, הצליחו לעבור אצלנו את הטיפול. אנחנו מקפידים לעבוד בשיטות עדינות ובלי לגרום כאב למטופל".
"תחום שהרבה רופאים נמנעים ממנו"
בעקבות העלייה במודעות לצורך לשמור על השיניים הטבעיות, הביקוש למומחי אנדודנטיה עולה, אך עדיין קיים מחסור. "התחום הזה דורש סבלנות, דייקנות ועקשנות שקיימים אצלי באופן טבעי. רציתי לחזק את עצמי דווקא במקצוע שהרבה רופאי שיניים נמנעים ממנו בעקבות המורכבות שלו ואולי גם בגלל הכסף שיש בשתלים", אומרת ד"ר ארנאן. "בנוסף לשנים הראשונות של הלימודים, עשיתי התמחות אוניברסיטאית של ארבע שנים נוספות, כדי לקבל את ההכשרה הזו".
"יש מגוון רחב של מצבים שיכולים להביא לעקירה, אבל האנדודנטיה מאפשרת להימנע מכך במקרים של: שיניים עם מבנה מורכב, דלקות נרחבות או תעלות חסומות, שיניים לא מפותחות, שיניים עם טיפול שורש שנכשל ופיתח תהליך דלקתי סופג עצם, שיניים מוכתרות שפיתחו כאבים, שיניים עם מכשירים שבורים ושיניים עם מחלות פריודנטליות.
"בישראל עדיין יש מעט מאוד מומחים בתחום האנדודנטיה ולא כולם מצליחים להגיע לייעוץ שיכול להציל להם את השיניים", אומרת ד"ר ארנאן, "אני רואה את הביקוש אצלי במרפאה, מטופלים מכל האזור מגיעים לאחר שהבינו את היתרון בשמירה על שיניים טבעיות.
"כשמצילים שיניים, חוסכים השקעה כספית מיותרת על עקירה ושתל, נמנעים מלא מעט סבל וכאב, ונהנים מהתחושה של שן טבעית לזמן ארוך יותר".