במציאות העמוסה והתובענית של היום, רבים מאיתנו מתקשים להתחבר לעצמם – ומרגישים שחסרים להם כלים מעשיים לחיים טובים יותר. שיטת ימימה מלמדת חשיבה הכרתית, תוך צלילה לעומק הנפש
שירה היתה בעבר אדם מתוסכל. היא נטתה לצבור כעסים ולפרוק אותם דווקא על הקרובים לה ביותר – בן הזוג, הילדים, בני המשפחה והחברים לעבודה.
כל משבר קטן או אי הבנה, נהפכו אצלה מיד למריבה ענקית, שקשה מאוד להתגבר עליה. באחד המקרים שבהם נקלעה לקונפליקט, אמרה לה האישה שעמדה מולה: "חבל שלא למדת אף פעם ימימה" – ושירה החליטה לנסות.
"אחרי שנתיים של לימוד אני יכולה לספר שהמשבר הקיצוני אליו הגעתי היה המתנה הטובה ביותר שקיבלתי, כי הוא הביא אותי להבנה שאני לא חיה מדויק ונכון והשינוי חייב להתחיל ממני", מעידה כיום שירה. "לצערי במהלך הלימודים בעלי חלה מאוד והפך לאדם כועס, ממורמר ולא מרוצה – אבל מדהים אותי לראות איך אני לא נחלשת מההתנהגות שלו, מגיבה כלפיו ממקום אחר, שומרת על החוסן הפנימי שלי. אני לא מעיזה לדמיין מה היה קורה אם המחלה שלו היתה פוגשת אותי בתקופה הקודמת בחיי".
שירה השתתפה פעם בשבוע בסדנאות בשיטת ימימה ללימוד חשיבה אישית ופנימית, הנערכות ב"המקום" – מרכז תרבות ורוח השוכן בתל אביב. השיטה, הנקראת ע"ש ימימה אביטל ז"ל, היא גישה המבקשת לחבר את האדם עם עצמו, לאפשר לו להכיר את נבכי נשמתו ולהתחיל לחיות כאדם מלא גם במובן העמוק של המילה. ב"המקום" זיהו את הצורך העמוק שמעוררים בנו החיים המודרניים העמוסים והמקוונים בכל שעות היממה – להיפטר מרעשי הרקע, ולהתחבר ל"אני הפנימי" שלנו.
חיזוק פנימי וחיצוני
"שיטת ימימה נותנת לנו כלים מעשיים ורוחניים שמסייעים בתחומים רבים בחיינו. הלימוד הזה מפתח את ההכרה, מעצים את המימוש העצמי של הלומד ומחזק את הקשר שלו עם הטוב שבו – עם היכולות, הכישרונות והכוחות הפנימיים שלו", מסבירה חגית לפיד, אחת המרצות בסדנאות ימימה ב"המקום". "במקביל לחיזוק הפנימי, מתחיל גם תהליך של שיפור מערכות היחסים: ביחסים בין-אישיים בכלל, ובזוגיות ובמשפחה בפרט".
לדברי לפיד, "הלימוד מאפשר התפתחות אישית, קבלה עצמית והתקדמות. כך נוצרת אצל הלומד התבוננות חדשה על עצמו ועל חייו, שמעצימה את היכולת שלו להאמין ולבטוח בעצמו, ובכך לשפר את אופן התמודדותו עם אתגרים בחיים".
להתחיל לחיות מדויק
במשך תקופה לא קצרה, עבד גיל בעבודה תובענית מאוד, שתבעה ממנו את כל זמנו, שעות ארוכות אל תוך הלילה, ולחצים בלתי פוסקים מצד מנהליו. כולם שיבחו אותו על עבודתו, השכר עלה מדי שנה, אבל גיל צבר עוד ועוד תסכולים. "הרגשתי שכל הזמן אני מרצה את כולם אבל לא שלם עם עצמי", הוא מספר. "לא הצלחתי להשקיע בזוגיות, והנשים שיצאו איתי הרגישו שהעבודה חשובה לי יותר מהן. לא היה לי גם זמן לעצמי, לתחביבים שלי, לפגישות עם חברים.
"כשהתחלתי ללמוד את שיטת ימימה – הבנתי שאני צריך לשנות את המצב. הביטחון העצמי שלי והאמונה בכך שיש לי מה להציע גדלו מאוד בעקבות הלימוד – ומצאתי את האומץ לגשת להנהלה ולהציע כמה עקרונות, שרק אם נסכים עליהם אוכל להמשיך בתפקיד. לשמחתי, הם קיבלו את זה בהבנה ובהזדהות. הבנתי שהמפתח היה אצלי בידיים, ובמשך שנים פשוט לא ידעתי איך להשתמש בו", מסכם גיל.
רוני, משתתפת אחרת, מספרת כי "החיים שלי מתחלקים ללפני ואחרי המפגש עם הטקסטים של ימימה. השיטה אפשרה לי לצלול אל תוך הקונפליקטים העמוקים של חיי ולהכיר את עצמי לעומק בלי פחד, או עם פחד אבל עם אומץ. הלמידה בקבוצה נכנסת ללב, מטמיעה את החומר הנלמד ומאפשרת מפגש עם נשים אחרות, חכמות, עמוקות, חזקות – שהמפגש איתן טוען בכוחות חדשים".
"המתנה הכי גדולה שנתתי לעצמי"
כל שיעור בסדנה כולל חלק עיוני, שבו נלמדת משנתה של ימימה; וכן חלק סדנאי-חווייתי, שכפי שמסבירה לפיד, "הדגש בו מושם על 'להוריד' את ההבנות שרכשנו בחלק העיוני לקרקע המציאות האישית של כל אחת ואחד, על מנת שנוכל ליישם אותן בחיי היומיום; כך, כלים רוחניים הופכים להיות כלים מעשיים שמסייעים לנו בחיינו".
השיעורים בשיטת ימימה מתקיימים בקבוצות ב"המקום" בתל אביב אחת לשבוע, והמשתתפים מגיעים באדיקות כדי ללמוד להכיר את עצמם טוב יותר, לצמוח ולהתפתח.
"יש לי חיים מלאים בילדים, קריירה תובענית ועוד פעילויות קהילתיות", אומרת נוי, משתתפת באחת הקבוצות. "ועדיין, השעה שהכי קדושה לי בשבוע היא שעת לימוד ימימה, שאני ממש משתדלת לא לפספס. כבר שנתיים וחצי שאני וחברותי מחכות ליום רביעי כמו אוויר לנשימה. אני חושבת שזו המתנה הכי גדולה שנתתי לעצמי".
חשיבה הכרתית בשיטת ימימה
"המקום", מרכז תרבות ורוח
רח' ברנר 5 (פינת אלנבי), תל אביב.
נותרו מקומות אחרונים בקבוצות החדשות!
רוצים להצטרף לקבוצת לימודי ימימה ב"המקום"?
השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם עם כל המידע –