לקראת נישואים, זוגות רבים חוששים מפני התהליך שמחכה להם ברבנות: הוכחת יהדות, המקווה, הדרכת הכלה, העדים ועוד. עמותת "עתים" מסייעת להם במידע, ליווי ופישוט הליכים מול הממסד הדתי – בחינם
כשהרב ד"ר שאול פרבר עלה לישראל מארה"ב בתחילת שנות ה-2000, אחד הדברים שהפתיעו אותו יותר מכל היה הניכור שחש הציבור הישראלי כלפי הממסד הדתי בארץ. "הטקסים היהודיים, שמלאים במשמעות, ומחברים אותנו למסורת, הפכו בעיני הציבור בישראל לעול שיש להתמודד איתו. כואב לי לראות אנשים שבוחרים לוותר על טקס הנישואים היהודי רק בגלל חוסר רצון להתמודד עם הרבנות", הוא מספר.
"כשראיתי את הריחוק בין הציבור הישראלי לממסד הדתי, החלטתי להקים גוף שתורם למפגש חיובי עם החיים היהודיים, ומסייע לאנשים, ללא תשלום, לנווט בנבכי הביורוקרטיה של רשויות הדת בישראל במצבים של ברית מילה, נישואים, בירור יהדות, קבורה, גיור ועוד", מספר הרב ד"ר פרבר.
"תיווך שמגשר על הפערים ומפשט תהליכים"
המונופול של הרבנות בישראל בא לידי ביטוי, בין השאר, גם בדרישות קפדניות בכל מה שקשור לטקסים היהודיים. הציבור הישראלי לא תמיד צולח בשלום את הדרישות הביורוקרטיות של המערכת, ואף חש עלבון והשפלה לנוכח החשדנות והפסקנות שמפגינה המערכת.
התחושה כי קיימת פרשנות אחת ליהדות, שלא נותנת מקום להשקפות עולם שונות, מאיימת מאוד וניתן לראות שרבים מתחמקים מהמפגש עם הממסד ופונים לדרכים אלטרנטיביות. אך הרב ד"ר פרבר דווקא רואה הזדמנות שצומחת מהקושי הזה: "לפעמים כל מה שצריך זה תיווך שיגשר על פערים ויפשט את התהליכים עבור כל אחד, לכן לפני שמחליטים לוותר כדאי לנסות לעבור דרכנו ואנו נשמח לסייע", הוא אומר.
"רציתי להתחתן, ואז גיליתי שאני לא יהודייה"
עמותת עתים שהקים, מספקת פתרונות לשלל מצבים בהם נתקל הציבור הישראלי בכל הקשור לשירותי הדת, ביניהם גם עבור זוגות העומדים בפני נישואים. "אנחנו נתקלים בסיפורים מרגשים מאוד של זוגות שכבר ראו את החלום שלהם להתחתן בארץ נגוז וכמעט ויתרו. כשהם פונים אלינו הם מקבלים הרבה תקווה וברוב המקרים מצליחים לעבור את המשוכות".
"נולדתי בקולורדו בארה"ב", מספרת רחל, שנעזרה בעתים כשרצתה להתחתן. "הגעתי לארץ לראשונה בגיל 24 דרך תגלית ופשוט נשארתי. 4 שנים אחר כך, כשהכרתי את רן והחלטנו להתחתן, גיליתי שהרבנות לא מכירה ברב של הקהילה שלי מארה"ב ושאני בעצם לא נחשבת בעיניהם כיהודייה. זה היה משבר גדול, ממש התפרקתי כששמעתי את זה.
"אחרי הרבה ייאוש ובירורים, הפנו אותנו לעתים. כבר מהשיחה הראשונה חזר לי הביטחון בעצמי ובזהות שלי. הצוות של עתים היה סופר מקצועי, ובעיקר אמפטי ונחמד. ביחד הצלחנו להביא את המסמכים הדרושים עד ליום החתונה, והרבנות בסוף הכירה ביהדות שלי. בזכות עתים החלום שלנו להתחתן בחתונה יהודית התגשם".
"אנחנו מכירים את הרבנות ואת התהליכים היטב, ולכן כל זוג שרוצה לקדם בדרך המיטבית את הרישום לנישואים, מוזמן להתקשר אלינו, ובשיחת טלפון אחת נחסוך לו זמן ועוגמת נפש רבה", אומר הרב פרבר.
איפה עוד באה לידי ביטוי העזרה שלכם לזוגות לפני נישואים?
"הרבנות דורשת מכלות לעבור הדרכת כלה וטבילה במקווה, ולא לכולן זה בא בקלות", מסביר פרבר. "אני יכול להבין את הרתיעה של נשים, אפילו דתיות, מהנושא. אנחנו בעתים מנסים לסייע, לדוגמא, כלות רבות רוצות לדעת איפה יש מקווה שיעניק חווית טבילה נעימה, ואיפה ניתן למצוא מדריכת כלות שמתאימה לצרכים שלהן, אנחנו מספקים להן את כל התשובות".
איך בוחרים רב ומה עושים כשהחתן מאומץ?
"הרבה זוגות מתקשרים אלינו להתייעץ בנוגע לרישום לנישואין במקרים מיוחדים. למשל, אם החתן מאומץ ואין בידו את הכתובה של הוריו, או, למשל, כשהכלה בהריון. כגוף שפועל יותר מעשור, יש לנו מידע עשיר לגבי התנהלות הרבנות במקרים כאלה, ואנו שמחים לחלוק אותו עם כל זוג.
"עוד שאלות נפוצות הן מתי לקבוע את תאריך החתונה, כיוון שעל פי לוח השנה היהודי יש תאריכים בהם לא ניתן להתחתן, כמו למשל בספירת העומר. איך בוחרים רב, כמה צריך לשלם לו. היום זוגות לא חייבים לבחור ברב שמספקת להם הרבנות שבה נרשמו, הם יכולים לבחור רב שמתאים להם, אך גם כאן, חשוב לדעת איך לפעול כדי לעמוד בדרישות של הרבנות".
"שירותי דת מכילים ורלוונטיים יותר"
"למרות האיום שזוגות חילוניים רבים יכולים לחוש כאשר הם מגיעים לרבנות, צריך להבין שהתהליך אינו כה מסובך ויכול להיות גם קצר ונעים, אם רק מקבלים את המידע המתאים לכל זוג ואת ההכוונה הנכונה – אנחנו כאן בדיוק בשביל זה ושמחים על כל זוג שמתייעץ איתנו.
"אנו מאמינים כי על הממסד הדתי מוטלת החובה להעניק שירותי דת התואמים את צרכי הציבור וצרכי השעה. על ידי תיקון המערכת – נוכל להפוך את שירותי הדת בישראל לנגישים, מכילים ורלוונטיים יותר", מסכם פרבר.
זקוקים לסיוע של עמותת "עתים" בתהליך הנישואין?
השאירו פרטים ליצירת קשר –