כמה מהחברות המצליחות ביותר בעולם הוקמו ומנוהלות בידי שותפים, אך מה קורה ברגע האמת? במצב של אי הסכמה, מוות או פרישה של אחד מהשותפים – היערכות מראש יכולה למנוע הרבה בלאגן ועוגמת נפש
בעולם העסקים, לא טוב היות האדם לבדו – ושותפויות הן הבסיס לעסקים רבים, קטנים כגדולים. אולם שותפויות רבות מגיעות לקיצן, בדרך זו או אחרת: לעתים השותפים קובעים מראש תאריך יעד לתום השותפות, או שאחד מהם מגיע לגיל הפרישה, או מעוניין לשנות עיסוק. במקרים אחרים, חילוקי דעות בין השותפים מובילים לפירוק החבילה. קיימים גם מקרים בהם כל השותפים יוצאים לפנסיה בשיבה טובה, ואיש מיורשיהם לא מעוניין לקחת לידיו את העסק.
התפרקות של השותפות, מכל סיבה שהיא, מעלה סימני שאלה לגבי הידע והנכסים שנצברו: מי מהשותפים ויורשיהם זכאי ליהנות מהם?
העסק גדל – והסכמים מתחילת הדרך כבר לא רלוונטיים
כאשר שותפות נמשכת שנים ארוכות ופוריות, בהן משקיעים השותפים את מיטב זמנם, מרצם וכספם בטיפוח החברה, בהגדלת השווי שלה ובהרחבתה, כל זעזוע בהרכב ההנהלה יוצר משבר. אילן עברי מחברת "עתיד שותפויות", המתמחה בגיבוש הסדרי שותפים על היבטיהם העסקיים, המשפטיים והכלכליים, אומר כי "בדרך כלל, הסכמים שנוצרו בתחילת הדרך כבר אינם רלוונטיים בשלב זה, ויש להתאים אותם למצב הנוכחי של העסק, של השותפים, ולא פחות מכך – של השוק כולו".
אחד המצבים המשפיעים בהכרח על ההתנהלות השוטפת של כל עסק או חברה הוא פרישה של מי מהשותפים. במקרה כזה, השותף הנותר יכול להמשיך בפעילות, אך יש המעדיפים לצאת מהעסק ולמכור אותו. כשמדובר בשותף בעל מניות, כדאי להגיע להסכמה מראש על חלוקת המניות במקרה של פרישה, ולהיערך לכך מבחינה פיננסית וניהולית.
יש שותפים שמתמודדים עם המצב רק ברגע האמת
כדי לספק מענה למצב עתידי של פרישה או עזיבה של אחד משותפי העסק, ייסדו אילן עברי ועמי נהרי את "עתיד שותפויות" – והם מסייעים לחברות ועסקים להתכונן מראש לפירוק החבילה, או לסייע להם במקרים שבהם השותפות אינה יכולה להימשך. מניסיונם של עברי ונהרי, יש שותפים שמעדיפים שלא להכין תוכנית מגירה למקרים כאלה, ובוחרים בהתמודדות עם המצב רק לאחר שמגיע רגע האמת. כך למשל, רבים אינם מוכנים למקרה שבו אחד מהשותפים נקלע למצב בריאותי קשה שאינו מאפשר לו להמשיך לעבוד, או נפטר חו"ח.
"התנהלות כזו יוצרת אי ודאות גדולה עבור העסק", אומר עודד סלע, היועץ המשפטי של עתיד שותפויות. "במהלך חיי השותפות מתעוררות בעיות רבות שניתן למנוע מראש באמצעות הסכם מתאים בין השותפים – אך כשהן מתרחשות בהפתעה ותופסות את השותפים לא מוכנים, הן מעמיסות קשיים רבים ויקרים על השותפים ועל העסק".
הבעל נפטר, האלמנה תבעה פיצוי משותפו לעסק
"נתקלתי במקרה של שני עורכי דין שהיו שותפים 35 שנה וחתמו על פוליסת ביטוח הדדית בגובה חצי מיליון שקלים", מספר אילן עברי מ"עתיד שותפויות". "השותפים, שניסו להתכונן למצבים אפשריים בעתיד, סיכמו כי במקרה של מוות, יורשי הנפטר יקבלו את סכום הפיצוי הנקוב בפוליסה – אך יוותרו על זכויותיהם בעסק.
"לאחר שאחד השותפים נפטר ממחלה קשה, אלמנתו פנתה לבית המשפט וביקשה פיצוי נוסף מעבר לחצי מיליון השקלים שקיבלה מחברת הביטוח, או ביטול של ההסכם. בית המשפט דחה את תביעתה ואישר כי בזכות ההסכם שהכינו השותפים מראש, ובו פירטו את כוונותיהם, אין מקום לביטול ההסכם או לפיצוי נוסף", אומר עברי.
הסדר בין השותפים – מונע אי-ודאות בהמשך
"במקרה של שותפים הפועלים ללא שום הסכם הקובע מה עושים במקרה של פרישה, מוות, אובדן כושר עבודה וכדומה, הפיתרון המומלץ הוא ליצור הסדר משפטי וכלכלי בין בעלי המניות והשותפים בחברה", מסביר עמי נהרי, מנהל הייעוץ העסקי ב"עתיד שותפויות". "התהליך משלב ניסוח הוראות מיוחדות בהסכם השותפים, פוליסת ביטוח שתבטיח את זכויות היורשים, הערכת שווי של החברה, ואפילו הכנת העסק למכירה והצגתו בפני משקיעים פוטנציאליים במקרה הצורך.
נהרי מספר על אחד השותפים במפעל לייצור מוצרי פלסטיק, שהחליט לפרוש לאחר 25 שנות עבודה במפעל. הוא ביקש להעמיד את החברה למכירה, אך השותף הנותר ביקש להמשיך להפעיל אותה – וסירב להצעה לרכוש את חלקו של הפורש. "כאן נכנסנו לתמונה, ולאחר בחינה מדוקדקת של העסק והבנת צרכיו של כל אחד מבעלי המניות, גייסנו שותף חדש שנכנס לנעליו של השותף הפורש", מסכם נהרי. "כולם יצאו מורווחים – והעסק המשיך לפעול".
מתעניינים בהסדר בין שותפים לעסק או בחברה?
עתיד שותפויות מזמינה אתכם לפגישת יעוץ – ללא תשלום וללא התחייבות!
השאירו פרטים ונציג החברה יחזור אליכם –