חברות רבות איבדו את כספי הגיוס שלהן ונמצאות כבר היום במשבר נזילות חריף. לא נופתע בכלל אם נראה בשבועות הקרובים גל פיטורים חרגי בתעשיית ההייטק ובעיקר בקרב סטארט-אפים, וקרנות השקעה שונות יאלצו לשערך מחדש את ההשקעות שלהן בחברות שנפגעו
אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות
הקריסה של הבנק האזורי SVB שמה את הפד, כמו גם את בנק ישראל בין הפטיש לסדן ומעלה סימני שאלה לגבי המתווה העתידי של הריבית. SVB הוא בנק קטן באופן יחסי – אז למה הקריסה שלו כל כך משמעותית? אפשר לחלק את התשובה לשני חלקים.
החלק הראשון הוא ההשפעה על תעשיית ההייטק בארה"ב ובישראל. לפי ההערכות, כ-90% מהפיקדונות שנשארו ב-SVB אינם מבוטחים. המשמעות היא שחברות רבות איבדו את כספי הגיוס שלהן ונמצאות כבר היום במשבר נזילות חריף. חברות אלו יצטרכו לגייס הון חדש במהירות, מה שיגרום להן לשלם מחיר גבוה על הכסף או להתחיל לפטר עובדים ולעצור פעילויות.
ההייטק הישראלי
לא נופתע בכלל אם נראה בשבועות הקרובים גל פיטורים חרגי בתעשיית ההייטק ובעיקר בקרב סטארט-אפים בשלבים שונים. באופן טבעי, הכלכלה הישראלית, שלסקטור ההייטק יש משקל גדול בה, תושפע מכך ולכן בנק ישראל חייב לקחת את האירוע והשלכותיו במסגרת השיקולים של תוואי הריבית העתידי.
החלק השני הוא החשש מההשפעות הנוספות על הסקטור הפיננסי. נכון, לא נראה שלקריסה של SVB יהיה אפקט דומינו ותרחיש של 2008 הוא כנראה לא תרחיש סביר, אבל זה לא אומר שלא יהיו נפגעים נוספים.
קרנות השקעה שונות יאלצו לשערך מחדש את ההשקעות שלהן בחברות שנפגעו, ושערוכים אלו יתגלגלו אל הגופים המוסדיים בכל העולם. מעבר לכך, גם בנקים אזוריים אחרים בארה"ב מתקשים להתמודד עם ריבית שהולכת ועולה והסיכון הזה בא לידי ביטוי גם בבנקים הגדולים שחשופים לבנקים האזוריים.
ההשפעה על בנק ישראל
בשורה התחתונה, האירוע בסוף השבוע עשוי להיות דרמטי ונצטרך לעקוב אחר ההתפתחויות במהלך הימים הקרובים כאשר כלל לא ברור מה יהיה בהחלטת הריבית הקרובה של הפד – באמצע השבוע שעבר השווקים תמחרו ריבית טרמינלית שכבר התקרבה ל-5.7% והשוק עבר לתמחר 50 נקודות בסיס בשבוע הבא. עקב האירועים, הריבית הטרמינלית הגלומה קרסה בחזרה ל-5.3% והחוזים חזרו לתמחר הסתברות של כ-33% בלבד למהלך של 50 בשבוע הבא.
גם בנק ישראל עשוי להיות מושפע מהאירוע בשל ההשפעה על ענף ההייטק ויצטרך לקחת זאת במגוון השיקולים שיש לו היום הכוללים את האינפלציה, שוק העבודה, שוק המט"ח והאזהרות של חברות הדירוג הבינלאומיות.