הקורונה ממשיכה להשפיע על החיים של כולנו, ונראה כי התחלואה בעולם ובישראל רק הולכת ועולה. אך בעוד אנחנו מקפידים על היגיינה יותר מהרגיל על מנת למנוע הדבקה, מכשיר הסמארטפון שהולך איתנו לכל מקום ונמצא גם בבתי החולים – הוא אחד המכשירים הכי מזוהמים שיש
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הנחשב, בריטיש מדיקל ג'ורנל (British Medical Journal) בדק לראשונה את ההשפעה של השימוש בסמארטפונים על התפשטות הקורונה. החוקרים הסיקו כי בתקופה הנוכחית, כשהמגפה בעיצומה, חשוב להכיר בפוטנציאל של הטלפונים הניידים להעביר מחלות, וכי יש להטמיע בקרב האוכלוסייה את חשיבות הניקיון של הניידים, במיוחד בבתי החולים.
ואכן, בעוד אנו מקפידים לרחוץ ידיים, לשים מסכות ולשמור על היגיינה כדי להימנע מחשיפה לנגיפים ומחלות, המודעות לחיטוי של הסמארטפונים שלנו פחותה בהרבה. "ביום ממוצע, אנחנו נוגעים, בסמארטפון שלנו מאות פעמים, והוא הולך איתנו לכל מקום", אומר דותן וינדמן, מנכ"ל חברת ווינמד מדיקל.
"למעשה, סמארטפון ממוצע מזוהם פי 10 עד 15 מאסלה של שירותים, אך הבעיה היא, שאי אפשר לנקות אותם באותה הקלות כי הם רגישים למים ולחומרי ניקוי". לדברי וינדמן, במוסדות רגישים כמו מרכזים רפואיים, מפעלי מזון, חברות גדולות ועוד, ישנה חשיבות מכרעת לניקיון הסמארטפונים על מנת למנוע ההעברה של זיהומים מסכני חיים וביניהם, גם של קורונה.
"ברור שאי אפשר למנוע את השימוש בסמארטפון – שהוא כלי חיוני בחיים של כולנו", הוא אומר. "אך בזכות הטכנולוגיה של היום, יש פתרון לבעיה. מכשיר ייעודי שמחטא ומשמיד ביעילות, בתוך 20 שניות, 99.999% מהווירוסים והחיידקים – כולל קורונה. "אפשר לרחוץ ידיים, אבל כאשר מתחילים לגעת במסך הסמארטפון ואז בפנים – זה מסלול אפשרי להדבקה".
"הבעיה קריטית – במיוחד בבתי חולים"
וינדמן אומר כי "בשנים האחרונות הסמארטפון הפך לחלק בלתי נפרד משגרת העבודה של הצוותים הרפואיים. הם משתמשים בו לצורך התייעצות רפואית, צילום ממצאים ובדיקת מינוני תרופות ובמקרים מסוימים, הוא אפילו מתחבר לאביזרי בדיקה ואבחון. אך הסמארטפון נוגע גם במשטחים מזוהמים, הולך איתנו לחדר האוכל, למסעדה ולשירותים, ואחרי זה גם הילדים שלנו משחקים בו.
"למרות הנתונים הללו, מחקרים מראים כי הצוות הרפואי ממעט מאוד לנקות את המכשיר, וגם כשהם כן עושים זאת, הניקיון אינו אפקטיבי מספיק". לדבריו, "התמותה בבתי החולים בארץ עקב זיהומים שקורים בעת האשפוז הוא בין 4,500 ל-6,000 מקרים בשנה, שיכולים להימנע אם שומרים על סטריליות. שימוש במכשיר חיטוי המשתמש בקרני UVC יכול לחטא את המכשירים הסלולאריים בתוך 20 שניות ולהגביר את ההיגיינה במקומות עבודה רגישים.
"סכנת הדבקה יומיומית בחברות גדולות"
"גם בחברות גדולות אחרות, סכנת ההדבקה היא יומיומית וניתן למזער אותה", הוא מסביר. "כיום, חברות הייטק מתגאות במשרדים מעוצבים ובשמירה על רווחת העובדים. חברה שתכניס מכשיר חיטוי ניידים לשימוש, למשל אחד בכל קומה, או בכניסה לחדר האוכל, תוכל לשמור טוב יותר על בטיחות העובדים ותמנע העברת מחלות, סכנה מוחשית במיוחד בצל החשש מגל שני של קורונה ומהתחלואה בשפעת שתגיע בסתיו.
"בנוסף, במפעלים שבהם יש דגש רב על מניעת זיהומים, למשל כאלה העוסקים בייצור מזון מהחי או מזון תינוקות כל אירוע ולו הקטן ביותר עשוי לגרום נזק אדיר לחברה, ולכן הם מקפידים מאוד על הנושא. בחלק מהמפעלים יש איסור להכניס סמארטפונים לרצפת הייצור, אבל זו גזרה שקשה לעמוד בה, כך שיש 'זליגה' של מכשירים מזוהמים לרצפת הייצור. המכשיר שלנו מאפשר לעובדים להישאר צמודים לסמארטפון – אחרי שעבר חיטוי והוא לא מהווה סכנה".
טכנולוגיה שהוכחה מדעית
בבסיסו של מכשיר ה-CleanSlateUV, אותו משווקת ווינמד מדיקל בישראל, עומדת טכנולוגיה המבוססת על קרני UVC שיכולה לחטא את המכשירים הסלולריים בתוך 20 שניות בלבד – ולהגביר את ההיגיינה במקומות עבודה רגישים. לדברי וינדמן, "המכשיר מתאים לחיטוי מגוון רחב של אביזרים וחפצים, כאשר ההגבלה היחידה היא הגודל הפיזי של המכשיר, ולכן הוא מתאים יותר למקומות עבודה.
"קיימים בשוק פתרונות נוספים שנכנסו לכמה מרכזים רפואיים לאחרונה, אך כאשר משתמשים בטכנולוגיה כלשהי לחיטוי חפצים, חשוב לוודא שמדובר בטכנולוגיה שהוכחה מדעית כבעלת יכולת לחטא קרוב ל100% מהחיידקים והוירוסים כמו ה-CleanSlateUV.
"חשוב גם לבדוק שהיא מעניקה כיסוי מלא, של 360 מעלות, כך שאין אזורים שנותרים מזוהמים אחרת יש בעיה ובנוסף, ההמלצה היא לוודא שהמכשיר המחטא נפתח אוטומטית בסוף הבדיקה, ללא מגע יד, וכך מגביר את השמירה על ההיגיינה".
"מכשיר שיהפוך לחלק מהשגרה של כולנו"
וינדמן אומר שהיום, יותר מתמיד, חשוב להקפיד על כללי היגיינה שיבטיחו את בריאותנו ואת הסובבים אותנו. "הסמארטפון הפך להיות חלק בלתי נפרד מחיינו, אבל צריך להבין שהוא גם נושא עימו המון סכנות וצריך להתאים לו הרגלי ניקיון והיגיינה חדשים, שיבטיחו את בריאות העובדים ואת ההמשכיות העסקית.
"כבר עכשיו מכשירי החיטוי נכנסים לשימוש במרכזים רפואיים, מפעלים ומקומות עבודה שדואגים לבריאות העובדים, הלקוחות והמבקרים. בתוך כמה שנים, אני מאמין שהמכשיר הזה יהפוך לחלק מהשגרה של כולנו, לא נאמין איך חיינו ללא החיטוי הזה קודם", הוא מסכם.