תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז צברו תאוצה בשנים האחרונות, אבל מטופלים רבים חוששים מההשפעות השליליות שלהם ומדווחים על חוויה לא טובה בשימוש בכדור. קליניקת טתם, שהקים רופא המשפחה ד"ר עומרי בן עזרא, עורכת סדנאות מודרכות לשימוש בתרופות כמו ריטלין ואטנט, כדי לכוון את ההשפעה בזמן אמת
ד"ר עומרי בן עזרא, רופא משפחה, ראה מקרוב בשנים האחרונות כיצד גובר השימוש בתרופות להפרעות קשב וריכוז. "יותר ויותר מטופלים ישבו אצלי במרפאה ואמרו שהם מרגישים שהם לא מספיק בפוקוס, לא מספיק חדים ונוכחים", הוא מספר.
"בעבר לא היתה ברירה אלא להשלים עם זה, ואילו היום קיים טיפול תרופתי כמו ריטלין, אטנט או קונצרטה – וגם פתרונות טבעיים. אבל התברר לי שכאשר אני רושם למטופל ריטלין, זו רק ההתחלה של התהליך".
למה בעצם? הטיפול התרופתי לא מספק פיתרון לבעיה?
"לכל תרופה יש תופעות לוואי והשפעות שונות על הגוף, גם לאקמול. אבל לכדורים להפרעות קשב וריכוז יש השפעה על התודעה שלנו, ובאופן טבעי אנשים חוששים מהטיפול. לעתים קרובות מטופלים מדווחים שלקחו את התרופה, אבל לא קיבלו את האפקט שהם ציפו לו. יש אנשים שמקבלים מרשם, אבל מתלבטים אם לקחת את הכדור או לא. יש כאלה שמעדיפים לנסות בכל זאת טיפול טבעי, ויש מי שכן מחליטים להשתמש בתרופה, אבל מרגישים שהיא לא מתאימה להם או שתופעות הלוואי לא מצדיקות את השימוש בה".
לומדים לשלוט בתרופה
ד"ר בן עזרא, מומחה ברפואת המשפחה ב"מכבי" ובוגר בית הספר לרפואה בירושלים, צבר עם השנים ניסיון עשיר גם בטיפולים אלטרנטיביים והנחיית קבוצות. כשהבין שלמטופלים שלו יש חשש אמיתי מפני אובדן שליטה ומההשפעה הלא ידועה של הטיפול התרופתי להפרעות קשב וריכוז, הגיע למסקנה שדרושה להם הדרכה מקצועית וקשובה, בזמן אמת.
במסגרת קליניקת "טתם" (טיפולי תודעה משולבים) שהקים, הוא מעביר למטופלים סדנאות המאפשרות להם ללמוד בגוף ראשון את השפעת התרופה, בזמן שהם נוטלים אותה – כך שהם מבינים איך לשלוט בהשפעת התרופה, ולכוון אותה לשימוש אפקטיבי.
הסדנאות בקליניקה מונחות על ידי רופא משפחה יחד עם פסיכותרפיסט. במהלך הסדנה, מקבלים המשתתפים הדרכה וידע אודות מנגנון הפעולה של בעיית הקשב וריכוז בגוף, וכן על אופן פעולת התרופה והשפעותיה הגופניות, הרגשיות והפסיכולוגיות. המשתתפים מכינים את עצמם לנטילה מודעת של התרופה כדי לשלוט יותר בהשפעה ולומדים כלים ופרקטיקות נוספות ליישום כשהתרופה אינה זמינה, מתרגול נשימות ועד מיינדפולנס.
איך הטיפול המשולב משפיע על המשתתפים?
"נטילת תרופות יכולה להיות עניין מאוד מתסכל. לפעמים המטופלים מדווחים שבמקום להפיק תועלת, הם בעיקר חווים ספקות, פחדים ותופעות לוואי", מסביר ד"ר בן עזרא. "אנחנו מאפשרים לחוות את התרופה במסגרת הסדנה, להתחבר למקומות שבהם היא עובדת ולהבין איך לעבוד יחד איתה.
"התוצאה היא טיפול תרופתי שלם, מדויק ויעיל יותר, ובעיקר כזה שמתאים את עצמו למטופל, ולא ההפך. כמובן שכל משתתף עובר אינטייק רפואי, בו אנו בודקים את ההתאמה לטיפול, ההיסטוריה הרפואית, הרגישויות וכן הלאה".
"הריטלין גרם לכאבי ראש ועצבנות"
ריטלין הוא כדור מעורר מחלוקת במיוחד – כשהדעות על מידת יעילותו ביחס לתופעות הלוואי, חלוקות. "הגיע אלי גבר בן 44, שף במקצועו, שאחרי שהבן שלו אובחן עם הפרעת קשב וריכוז גילה שגם לו יש הפרעת קשב וריכוז בחומרה בינונית", מספר ד"ר בן עזרא. "הוא קיבל מרשם לריטלין, השתמש בו כמה פעמים, אבל היה אמביוולנטי. הוא אמר שלפעמים הכדור עוזר, אבל בפעמים אחרות הוא גורם לו כאב ראש, עצבנות ותחושה שהוא תיאר כמוזרה ואפילו מנותקת.
"הוא התלבט בקשר לתרופה, גם עבורו וגם עבור הבן שלו, והגיע אלינו בהמלצת רופא המשפחה שלו. בסדנה שלנו הוא לקח ריטלין תחת השגחה, עם הנחייה ברורה ומדויקת. בסדנה הוא הבין שחלק ניכר מהקשיים המקצועיים שלו כטבח נובעים מתסמיני ADHD ולמד כיצד להשתמש בריטלין באופן יעיל ומדויק. היום הוא מרגיש שבשימוש נכון, הריטלין מאפשר לו לעשות דברים שלא יכול היה לעשות בעבר ולהיות אותו אדם, בגרסה 'מתוקתקת' יותר".
גם לתודעה יש משמעות
"מחקרים וספרות מהעולם מראים כי יעילות הטיפול בחומרים פסיכו-אקטיביים נקבעת לא רק על ידי ההרכב הכימי שלהם – אלא גם לפי הנסיבות שבהן לוקחים את החומר", אומר ד"ר בן עזרא. "הכוונה היא למשל למקום, למי שנמצא מסביב, וגם למצב הנפשי והתודעתי. לכן, הסדנאות במרפאה שלנו משלבות נטילה קבוצתית ומודרכת של התרופה שנרשמה לו בידי הרופא, לבין שיחות אינטגרציה המסייעות בהטמעת הטיפול.
"הגישה שלנו היא לשלב בין שני מרכיבים חיוניים בטיפול: המרכיב התודעתי והמרכיב התרופתי. הניסיון שלי ושל שאר הצוות בקליניקה מלמד כי שילוב נכון בין שני המרכיבים מאפשר למטופלים למקסם את פוטנציאל התרופה, להתגבר על חסמים ולהגיע להישגים".
סדנת קשב וריכוז
מפגש בודד של 3.5 שעות
מרכז "השמורה", גורדון 30, תל-אביב
מחיר: 450 ₪ למשתתפ/ת
רוצים להתייעץ עם ד"ר עומרי בן עזרא?
השאירו פרטים –