מסלול לימודים חדש ביחידה ללימודי חוץ של האקדמית רמת גן, המיועד לבעלי תואר שני במקצועות הטיפול, מכשיר סטודנטים לטיפול בגישה ההומניסטית באמצעות המרצים הבכירים ביותר בארץ. "זה דור שיכול לעשות שינוי ענק בחיים של אנשים"
"אנחנו לא מחפשים את הבעיה באדם. אנחנו מאמינים שאין כזה דבר 'אדם עם בעיה'. יש אדם שנתקל בבעיה. הרי כולנו נתקלים בקשיים ואתגרים במהלך חיינו", אומרת דלית הלוי סטרוק, יועצת טיפולית בגישה ההומניסטית.
"בגישה שלנו אנחנו נלווה אותו בגובה העיניים וניתן לו כלים, והוא יצליח להתמודד עם הבעיות שלו ולהמשיך בדרכו. אנחנו לא מאמינים שהאדם שבוי בגורלו, כמו שפרויד האמין. אנחנו מאמינים שכל אחד יכול לעשות שינוי. בעצם הבסיס שלנו הוא מאוד אופטימי".
הלוי סטרוק היא יו"ר האגודה לייעוץ טיפולי (איל"ט), וראש התוכנית ללימודי מטפל/ת בפסיכותרפיה הומניסטית ביחידה ללימודי חוץ של האקדמית רמת גן. לדבריה, תחום הפסיכולוגיה נחלק לשלושה זרמים עיקריים, כאשר שניים מהם מוכרים מאוד בישראל – הזרם הפסיכואנליטי, שגיבש זיגמונד פרויד ומקורו ברפואה; הזרם הקוגניטיבי-התנהגותי, שמוכר לנו כ-CBT, שמקורו במדעי החיים, והזרם השלישי, אותו הגה קארל רוג'רס, שמקורו בפילוסופיה ומדעי הרוח, שהוא הזרם ההומניסטי.
"הזרם ההומניסטי כשמו כן הוא – הוא מעמיד את האדם במרכז, כאשר הייעוץ הטיפולי נעשה בגובה העיניים. הזרם הזה פופולארי בעולם משנות ה-50, והסיבה היא אחוזי ההצלחה של הגישה הטיפולית הזו. פה בארץ זה פחות מוכר, אבל המטרה שלנו היא שבעזרת המסלול החדש שפתחנו, שגם מעניק לסטודנטים אפשרות לקבל תעודת מטפל, נוכל להפיץ את הבשורה לכל עבר ולגדל דור חדש של מטפלים שעושים שינוי ענק בחיים של אנשים".
"זו תחושת שליחות"
הלוי סטרוק מספרת כי היא עצמה התוודעה לזרם הטיפול ההומניסטי לפני כ-16 שנים, כסטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי, אך לא היתה אז אפשרות ללמוד את התחום במוסד אקדמי מוכר. "במהלך הלימודים פגשתי את ד"ר אדריאנה פלדמן. היא היתה מטפלת בכירה בזרם ההומניסטי, ואדם כל כך מרשים שאי אפשר היה לא ללכת אחריה. כשסיימתי את הלימודים פשוט 'נצמדתי' אליה. במשך 12 שנים הייתי מגיעה לביתה ולומדת ממנה.
"לפני שלוש שנים היא התקשרה אלי ואמרה: 'יש לי חלום – להכניס את הגישה ההומניסטית לאקדמיה'. לצערי, זו היתה השיחה האחרונה שלנו. היא נפטרה בגיל 85, ומאז לכתה אני פועלת בכל הכוח להפוך את הייעוץ הטיפולי בגישה ההומניסטית לזרם מוכר בישראל. זו תחושת שליחות שיש לי ולכל המרצים במסלול, כי אנחנו יודעים איזה שינוי זה מחולל בחיים של אנשים".
"הטיפול היה הדבר הכי טוב שקרה לי"
את הכוח של הייעוץ הטיפולי ההומניסטי ממחישה הלוי סטרוק באמצעות סיפורו של טל נגש, שהיה גבר אלים, הגיע אליה לקליניקה ועבר שינוי של 180 מעלות.
"לא הייתי אלים כלפי אשתי לשעבר, אבל השריתי אווירה של אלימות בבית. הייתי מתעצבן בשיחות טלפון ונותן אגרופים לקיר. הייתי אכזרי ולא ידעתי", סיפר נגש בראיון בתוכנית הבוקר של פאולה וליאון. "בבית משפט החליטו שאני צריך לעבור טיפול לשליטה בכעסים – וזה הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים. כך הגעתי לדלית".
"אנחנו המטפלים בגישה ההומניסטית, משתמשים בכלים שונים: טיפול באמנות, CBT ועוד. הדבר הראשון שעושים הוא להתחבר לאדם, להיות אמפתי כלפיו", מסבירה הלוי סטרוק. "לפעמים האדם הוא קורבן של עצמו וצריך לראות את זה. הודות ליכולת הזו לראות את המטופל ולא רק את מה שהוא עושה, או את הכעס שלו, זו שיטת טיפול שרושמת שיעורי הצלחה גבוהים – מעל 90%. מי שמתמיד בטיפול, כמו טל, אחרי חודשיים-שלושה כבר מרגיש שינוי".
תעודת הסמכה כמטפלים
מסלול הלימודים נמשך כשנתיים, והמחזור השני ייצא לדרך בחודש אוקטובר הקרוב. התוכנית מתאימה למי שכבר עוסקים בטיפול ובייעוץ, עם תואר שני במקצועות רלוונטיים כדוגמת מדעי החברה, חינוך, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, קרימינולוגיה וחינוך מיוחד – שמבקשים לרכוש כלי נוסף ועוצמתי בתחום הטיפולי.
הסטודנטים שיסיימו את התוכנית יקבלו תעודה מטעם היחידה ללימודי חוץ של האקדמית רמת גן, ואלה מהם שיעמדו בקריטריונים, יוכלו גם להגיש את מועמדותם לחברות באגודת איל"ט, המייצגת את תחום הייעוץ בישראל מטעם ארגון הייעוץ האירופאי (EAC). לאחר השלמת שעות ההתנסות יקבלו התלמידים תעודת הסמכה כמטפלים בפסיכותרפיה הומניסטית.
מתעניינים במסלול שייפתח באוקטובר הקרוב?
השאירו פרטים>>
"במטרה להקנות ידע תיאורטי אך גם מעשי ומיומנויות טיפוליות, שניתן ליישם בהצלחה גייסנו מרצים בכירים, העוסקים כולם בפועל בטיפול באמצעות הגישה ההומניסטית בקליניקות שלהם. ביניהם ניתן למנות, למשל, את פרופ' יהודה בר שלום, מומחה בתחום ה-CBT ומכשיר מטפלים; וד"ר זאב אפל, מומחה לייעוץ זוגי ומשפחתי.
"סגל המרצים מגוון, במטרה לצייד את הסטודנטים בכמה שיותר כלים מקצועיים. המסלול כולל, בין היתר, קורסים של טיפול באמנות, CBT, ייעוץ זוגי ומשפחתי, טיפול בילדים ונוער. אני עצמי מלמדת קורס על הרקע של הפסיכותרפיה ההומניסטית, ונותנת הרבה כלים טיפוליים – במיוחד כאלה הממוקדים בטיפול בכעסים. כל המרצים שלנו מגיעים מתוך תחושת שליחות – כולנו רוצים להפיץ את הגישה ההומניסטית".
כלים פרקטיים לתהליך הטיפולי
בין הסטודנטים שיסיימו בקרוב את שנת הלימודים בתוכנית נמצאת טל בוקריס מנהריה, מאמנת אישית, מטפלת זוגית ומנחת הורים כבר 20 שנה. "יש לי קליניקה שעובדת, אבל אני רוצה להתמקצע וללמוד עוד", היא מספרת. "הגישה ההומניסטית מדברת על להיות יותר הומני בטיפול. יש קשר אישי שאמור לספק למטופל ביטחון ותחושה של קבלה, אמפטיה, הכלה, אין שיפוטיות. המטפל מחזיק את הידע והאחריות, אבל הגישה היא 'אני איתך לכל הדרך'.
"מעבר לכך, זו תעודה חשובה בעולם המטפלים. והכי חשוב – זה פותח אותי לעולם שלם של הרצאות של מרצים שמביאים דוגמאות מהקליניקה. כל המרצים הם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה ומאוד מעניינים. אני מרגישה שזה מפתח אותי כאשת מקצוע".
גם עדיאל איתן, סטודנט שעובד ביום-יום כעובד סוציאלי בפנימייה, מעיד על התפתחות מואצת שלו במהלך הלימודים. לדבריו, למרות שהוא מחזיק בתואר ראשון בפסיכולוגיה ובתואר שני בעבודה סוציאלית, הלימודים במסלול ההומניסטי מפתחים אותו כמטפל וחושפים אותו לתכנים ייחודיים.
"הלימודים במסלול הזה נותנים לי אפשרות לפתח את הזהות המקצועית והאישית שלי", הוא אומר. "אני מצליח כבר עכשיו להביא כלים שאני לומד לעבודה שלי עם בני נוער בפנימייה, ואני מרגיש שזה מתחבר להגשמה ומימוש עצמי. אני חושב שכל מי שמתעניין בעולם הטיפולי, של בריאות הנפש, ייעוץ חינוכי, עבודה סוציאלית, פסיכולוגים, יקבל מהלימודים האלה כלים פרקטיים שעוזרים להגיע לרזולוציות בתהליך הטיפולי".
מפגש מידע למועמדים יתקיים ביום שלישי, ה-14.6.22, בשעה 17:00.
להרשמה לחצ/י כאן.
מתעניינים בתוכנית החדשה באקדמית רמת גן?
השאירו פרטים –